изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-03 @ 17:59 EEST
2015 г.: Приватизация за последно - имоти за 120 млн. лв.    
Новини

След година затишие в приватизацията, тази година се очаква държавата да наблегне на продажбата на имоти. Най-скъпото дружество, което е включено в програмата за приватизация, е “Аудио-видео Орфей”. Оценката му е 120 млн. лева, най-вече заради 63 имота с обща площ от 548 декара, основно в столичния квартал “Бояна” и на други места в София.1/3 от декарите обаче са върнати на собственици, а друга 1/3 попадат в парк “Витоша”. “Аудио-видео Орфей” е на Министерството на културата и е било в програмата за приватизация и за миналата година. Тогавашният министър на културата Петър Стоянович обаче не дал разрешение за подажбата му, заяви шефът на агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Българската фондова борса също е за продан, след като предишната процедура е била прекратена по искане на Симеон Дянков, когато бе министър на финансите.

Според Караниколов

към борсата има интерес

Ще се преценява обаче дали приватизацията да стане заедно с Централния депозитар. Чуждестранни фондови борси, които имат интерес към нашата, настоявали двете дружества да се продават заедно.

Другото дружество, което със сигурност ще се продава, е “БДЖ Товарни превози”. За това вече има писмо от министъра на транспорта Ивайло Московски. Проблем обаче са 140 млн. лв. изискуеми задължения на холдинга и не се знае дали компанията ще се продава като бизнес, или като активи. Източници от агенцията казват, че ако на товарните превози се прехвърлят до 30 млн. лв. дълг, то те ще може да бъдат изтъргувана като бизнес. Ако обаче се натовари със 100 млн. лв. борч, ще трябва

да се прави ликвидационна оценка и да се продават активи

Ако се стигне дотам, вероятно дружеството няма да се продаде. Румънска фирма и компании на бизнесмена Христо Ковачки вече питали за приватизацията.

НИТИ в Казанлък също е в програмата за продажби. Дружеството притежава само една сграда, но началната цена ще е 3,5 млн. лв., защото в него е цялата документация, архивът и оръжейните лицензи.

Сделката ще стане не чрез търг, а с конкурс, защото оценителите на дружеството и кандидатите ще трябва да минат през проверка по Закона за защита на класифицирана информация. Има страхотен интерес към него, казва Караниколов. И допълва, че не му се вярва българските фирми да допуснат чужди да купят компанията.

Апетитни имоти до Нов български университет в София са оценени за 9,5 млн. лв. Те са в активите на дружеството “Овча купел”, което бе на Министерството на икономиката, но е прехвърлено в Държавната консолидационна компания. Това се прави, за да може след продажбата му парите да останат в нея и след това като дивидент да отидат към бюджета.

Държавният дял от 49% на Пловдивския панаир също се подготвя за

приватизация Мажоритарният собственик вече предоставил информация и документи, които са необходими. Очаква се министърът на икономиката Божидар Лукарски да вземе решение за тези дялове.

Предишният премиер Пламен Орешарски е искал да се продава АДИС, но външният министър - не, тъй като в сгради на дружеството живеели дипломати. Караниколов обаче казва, че

могат да се пуснат за продажба

обособени части, тъй като имало търговски площи, почивни станции. Направихме оценка на АДИС, тя е над 150 млн. лв. Ако се реши да се продават обособени части, агенцията е готова, казва Караниколов.

ВМЗ Сопот, “Кинтекс”, както и компаниите в държавната енергетиката не се предвиждат за приватизация.

Програмата за приватизация за тази година трябва да бъде одобрена и от Надзорния съвет на агенцията. Приходите от продажбите на агенцията за приватизация отиват в Сребърния фонд. 

Емил Караниколов, изпълнителен директор на агенцията за приватизация:

Повечето министри трудно се разделят със собствеността 
Емил Караниколов

- Г-н Караниколов, остана ли нещо за приватизация в държавата?

- Всичко, което е извън забранителния списък, е предвидено за продажба. От всички министерства сме получили писма кои дружества считат, че трябва да влязат в програмата на агенцията за приватизация. Изключението е мегаминистерството на икономиката и енергетиката, което се раздели на три. Заради това разделяне се забави и приемането на програмата.

- Какво ще продавате през тази година?

- Да започна с най-интересното - Българската фондова борса, “БДЖ-товарни превози”, НИТИ - Казанлък и други.

- Каква е прогнозата, какви пари ще спечели държавата от продажбата на фирми и на имоти?

- Програмата за приватизация още не е одобрена от Надзорния съвет и каквото и число да ви кажа, няма да е точно.

- “ВМЗ Сопот” и “Кинтекс” ще се продават ли?

- Не, не са предмет на програмата. Но по принцип обособени части от предприятието могат да се продадат. “Кинтекс” е стратегическо дружество, за да се приватизира, трябва да има стратегия, одобрена от Министерския съвет и приета от Народното събрание.

- Освен големите фирми и имоти какво друго ще излезе на приватизационния пазар?

- Военно издателство е за продан. Имаме писмо от министъра на отбраната да не го продаваме към момента. Сградата е на ул. “Иван Вазов”, имаме 10 млн. лв. начална оценка за търг, има и интерес. От ДАНС ни увериха, че съвсем скоро ще бъде махната регистратурата за класифицирана информация. И ще можем да я продадем, ако надзорът на агенцията я одобри. Продадем ли издателството, парите влизат в Сребърния фонд, а не в Министерството на отбраната. Но не е само министърът на отбраната, който не иска да се приватизира. С повечето министри във времето е така.

- Миналата година не продавахте.

- Не продавахме, защото нямахме одобрена програма за приватизация. Но пък правихме оценки, анализи и сега сме готови да стартираме процедури. Миналата година направихме например оценка на мажоритарния дял от 75% в “Слънчев бряг” АД. Сега той вече е на министерството на туризма. И то трябва да реши какво да се прави с инфраструктурата - в дружеството влизат алеите, уличното осветление, ВиК на курорта. 

Бившият гараж на УБО даден на съдия-изпълнител

Бившият гараж на УБО, който е купен от фирма “Сигма”, е даден на съдия-изпълнител. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол си търси неплатени неустойки. Агенцията има изпълнителен лист за 4 млн. лв.

Обявени са за продан и магазините на “Eлемаг” в район “Изток”. 2,4 млн. лв. минимална цена е пуснал частният съдебен изпълнител, казва шефът на агенцията Емил Караниколов.

Купувачите на ИПК “Родина” пък са платили на агенцията 10 млн. лв. неустойка заради това, че не са съборили сградата в рамките на 1 година, което е условие по приватизационния договор. 20 млн. лева пък е била цената на продажбата на имота. Така че от тази сделка прибрахме 30 млн. лв., казва Караниколов.

От следприватизационния контрол през 2010 г. 20 млн. лв. са събрани заради неизпълнени ангажименти от купувачи.

Гордостта е 2013 г., когато събраните неустойки са над 150 млн. лв. За 2014 г. са събрани пари по неизпълнени договори едва за 1,38 млн. лв.

Общо от 2010 до 2014 г. неустойките са 214 779 677,05 лева. 

ВМЗ-Сопот няма да се продава. Могат да се приватизират само обособени части.

 


Сходни връзки

2015 г.: Приватизация за последно - имоти за 120 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди