изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:42 EEST
ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СА ПРОТИВ УДЪЛЖАВАНЕ НА ЛОВНИЯ СЕЗОН    
Екология

Българското дружество за защита на птиците и Българска фондация „Биоразнообразие“ са изпратили становище против предложението за удължаване на ловния сезон, съобщават от БДЗП. Оттам припомнят, че поредно предложение за удължаване на ловния сезон беше внесено в 43-то Народно събрание. Той предвижда удължаване на сезона за лов на диви патици и гъски с един месец – до 28 февруари.



Природозащитниците посочват, че данните от провеждани в България проучвания на зимуващите гъски показват, че сега действащият ловен сезон адекватно обхваща периода на пребиваването им и аргументът, че продължителността на лова на гъски продължава 9 до 15 дни е несъстоятелен и не отговаря на реалните факти. Първите високи числености на територията на България се регистрират още през месец октомври – по поречието на р. Дунав. БДЗП привежда данни, които показват значителни числености на водоплаващи птици в района на Свищов-Белене и Шабла – Дуранкулак.

Същевременно сериозен проблем е и отстрелът на защитени видове (червеногуша гъска, малка белочела гъска, сива гъска, белоока потапница) в смесени ята и липсата на обособени неловни участъци в местата от Натура 2000 като част от ангажиментите по прилагане на европейското природозащитно законодателство. Липсата на въведени ограничения в лова на територията на специално защитените зони за птици, води до наличие на значително безпокойство на хранещите се и нощуващите в района птици. Данни от проведени през последните 4 г. проучвания на територията на едно от най-значимите в международен план места - Натура зоните „Шабленски езерен комплекс” и „Дуранкулашко езеро”, показват ясна зависимост и влияние на избора на места за нощуване на гъските под влияние на ловния сезон. Същевременно данните от проучвания, проведени в рамките на проект LIFE+ „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”, показват, че най-значимите концентрации на червеногушата гъска се установяват именно през месец февруари.

Удължаването на ловният сезон през месец февруари би могло да има значително негативно влияние върху световната популация на вида, която се концентрира до 86% в района на тези две езера (54 000 червеногуши гъски през м. януари 2013 г.), посочват от БДЗП. 

На практика удължаването на ловния сезон няма да допринесе за предотвратяване на щети, но ще попречи на реализирането на агро-екологичната мярка, насочена към опазване на хранителните местообитания на червеногушата гъска и стимулиране на подходящи земеделски практики сред местните стопани и ще се компрометира експертна и полева работа, насочена към подпомагане на земеделски производители в България. НДТ

 


Сходни връзки

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СА ПРОТИВ УДЪЛЖАВАНЕ НА ЛОВНИЯ СЕЗОН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди