изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:54 EEST
„ХОБИСКЛУБ“ СЕ ПРЕКЛОНИ ПРЕД ПОДВИГА НА РУСКИТЕ ВОЙНИ И ДОБРУДЖАНСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ    
Общество

С едноминутно мълчание членовете на „ХобиСклуб –Добрич почетоха паметта на руските войни и добруджанските опълченци, загинали  в Руско–турската освободителна война -1877-1878 година, съобщи за НДТ председателят на клуба Иван Тодоров.



Прочувствено Нели Катранджиева е проследила всички моменти на войната - за преминаването на руските богатири през Дунав на 27 юни 1877 г. при Свищов, за епичните боеве на Шипка, Плевен, Стара Загора, София. Разказала за хода на руските войни и добруджански опълченци, предвождани от ген. Цимерман.

Н. Катранджиева проследила събитията, свързани с освобождението на града – от заповедта да се прекъснат военните връзката между Шумен, Разград и Варна, и насочването на руските войски към Хаджи Оглу Пазарджик, където се намират турски и египетски  бойни отряди, нередовна башибозушка войска, до сутринта на 27 януари, когато Донският казашки полк с развети знамена първи влиза в днешния град Добрич.

Членовете на „ХобиСклуб“ си спомнили онези смели опълченци, борили се за свободата на България: Георги Петков, Йордан Апостолов, Кузман Димитров – от Добрич, Васил Котаров (Комитата)  от с. Василево , Петър Алексиев от с.Градина, Георги Попов и Никола Иванов от гр. Балчик, Димитър Дамянов и Димитър Стефанов от Каварна  и много други. Всички те смело да се сражавали в боевете  при Стара Загора  и Шипка, носители са на ордени  и медали за проявена  храброст.

Стихове за освобождението са рецитирали  Магда Благоева  и Иванка Георгиева.

Георги Топалов – краевед, който е член на клуба, е разказал легенди за миналите  турски имена  на много селища  в Добруджа, чието население оказва помощ  и радушно посреща  своите освободители. НДТ

 


Сходни връзки

„ХОБИСКЛУБ“ СЕ ПРЕКЛОНИ ПРЕД ПОДВИГА НА РУСКИТЕ ВОЙНИ И ДОБРУДЖАНСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди