изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:59 EET
КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА РАЗГЛЕДА СЛУЧАЯ НА МЕГАН    
Европейски съюз

На заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент беше обсъдена българска петиция относно нарушаване от страна на британските органи на основните права на едно българско семейство, съобщи на страницата си във фейсбук евродепутатът Мария Габриел.



Майката на Меган - Елисавета Попова, е представила пред европейските депутати съдебната несправедливост, която тя, бабата и дядото на Меган, са претърпели в Англия.

Припомняме, че през 2013 г. британски съд нарежда да се отнемат родителските права на бащата (британски гражданин, склонен към насилие) и на майката, и отсъжда Меган да бъде дадена за осиновяване. Бабата на Меган Марийка Попова от Тервел също заявява желание да получи попечителство върху детето, което да отгледа в България. Британският съд най-грубо потъпква нейните основни права по време на процеса, като не й дава възможност да се изкаже, не предоставя преводач по време на процеса и не й дава превод на документите по делото. В същото време английският съд явно нарушава и разпоредбите на регламента Брюксел II относно компетентността по делата, свързани с родителската отговорност и произтичащото от тях задължение за съдебно сътрудничество между компетентните органи на държавите-членки. Конкретно в случая, британска служителка на социалните власти е била изпратена да събира доказателства, свързани със случая на територията на България, без да уведоми за това определените по регламента централни органи, а именно българското министерство на правосъдието.

Европейските депутати са изказали възмущение от действията на британския съд и съществуващата порочна практика да се дават насила деца за осиновяване, без съгласието на родителите и при пълно безразличие към интересите на детето.

Трима български евродепутати са защитили позицията на българското семейство, докато колегите им от Великобритания се били покрили, въпреки че били уведомени за разглеждането на случая. Мария Габриел, Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Светослав Малинов (ЕНП/РБ) осъдили остро поведението на английските съдилища и социални служби в този случай.

"Не можем да останем безучастни към тази човешка драма, а като европейски законодатели трябва да отстояваме спазването на регламента Брюксел II от съдилищата в Обединеното кралство. Надявам се, че Съдът за правата на човека в Страсбург ще успее да внесе справедливост в този случай и че възможно най-бързо ще се вземе решение", заяви Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП.

Комисията по петиции е оставила петицията отворена и ще обсъди изпращането на писмо до Европейската комисия.

Българските евродепутати са настояли да бъде изпратено и писмо до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с молба делото да бъде придвижено по спешност. НДТ

 


Сходни връзки

КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА РАЗГЛЕДА СЛУЧАЯ НА МЕГАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди