изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-01 @ 21:37 EEST
ОТПУСКАТ 1 МЛРД. ЛЕВА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ПАНЕЛНИ БЛОКОВЕ    
Новини

На вчерашното си редовно заседание правителството прие Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, като одобри условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и определи органите, отговорни за реализацията й. Това съобщиха от правителствената пресслужба, като поясняват, че програмата е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Финансовият ресурс на програмата е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в страната.Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. От 2016 г. ще са допустими още многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, които не попадат в обхвата на националната програма (до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение), намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по ОП "Региони в растеж" 2014-2020, многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди април 1999 г., намиращи се в общини, които не са допустими бенефициенти по същата програма.

За изпълнение на Програмата се предоставя безвъзмездна финансова помощ на сдружения на собствениците, регистрирани по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ.

Регистрираните сдружения подават заявление до общината и при одобрение сключват договор с кмета на съответната община. С договора сдружението предоставя мандат на кмета на общината да извърши от негово име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата и организиране на всички дейности по обновяването.

Кметът на общината, в изпълнение на договора за мандат, сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки и приложимите нормативни актове и да разплаща всички дейности. С изпълнението на Програмата ще се постигне удължаване живота на по-стари жилищни постройки, както и увеличаване на заетостта в регионите и стимулиране на икономиката, посочват още от пресцентъра на правителството.

 


Сходни връзки

ОТПУСКАТ 1 МЛРД. ЛЕВА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ПАНЕЛНИ БЛОКОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.45 секунди