изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-22 @ 05:59 EEST
Григор Здравков пред БЛИЦ: Танов открито заявява, че арестуваният Караиванов е негово протеже    
Интервюта  Шефът на митницата в Свиленград събирал за половин час "грубо по 30 000 лева". Тази събирачка на пари по принцип тръгва от най-ниското ниво в митницата в Свиленград и няма как да бъде извършвана без протекцията на местните полицейски служби и местната ДАНС в Хасково, както и от висши нива в Агенция „Митници”. Ако г-н Танов не е бил запознат с това какво правят най-доверените му хора, той просто не е за тази работа, твърди Григор Здравков пред БЛИЦ.-

Г-н Здравков, арестът на и.д. шефа на Свиленградската митница Тодор Караиванов е по ваш сигнал. Какви подробности за дейността му съдържа той? Какво знаете за него?
- Тодор Караиванов е служител на митническата администрация от 1996 г. Неговият възход започва от средата на 2009 г. По негово време с едно постановление са уволнени над 45 митничари от Митница „Свиленград” за това, че не отговарят на изискванията за митнически служители. След което веднага са назначени с измислени конкурси проверени хора. Караиванов веднъж е бил наказван с последно предупреждение в края на 2010 г. заради акция, проведена от тогавашната ГДБОП в митница „Свиленград”.

- За какво е бил наказан?
- За неупражняване на контрол, вместо да бъде уволнен. Защото, когато се събират пари на митница „Свиленград”, това няма как да стане без благословията на началниците от митницата, както и на големи началници от Агенция „Митници”. След това този човек е преместен на по-висока длъжност и се е занимавал с противодействие на контрабандата в Агенция „Митници”. След това, след като не успява да спечели конкурс, направен специално за него, е преназначен от Ваньо Танов в отдела, който специално се занимава с разкриването на трафик на наркотици през Капитан Андреево и временно управляващ на Митница „Свиленград”. Преди два дни беше награден за добре свършена работа. Явно добре си е вършил работата, след като за половин час е успявал да събира грубо по 30 000 лева.

- Чий човек е Караиванов?
- Той е пряко протеже на Ваньо Танов и той го протектира абсолютно целенасочено и явно. Очевадно е, че Ваньо Танов трябва да поеме отговорност. А отговорност се поема с оставка.

- Разкритията на прокуратурата съвпадат ли с данните във вашия сигнал?
- На 25 август 2014 г. сме подали сигнал за корупционни практики в митница „Свиленград” с №7033 и в него надълго и нашироко са обяснени начините за събиране на пари от 2009 до 2013 г. независимо кой е шеф на митницата и при кое правителство става това. Парите нямат политически оттенък. Този сигнал е разпределен през Софийска прокуратура, както каза главният прокурор, на ДАНС в отдел „Борба с корупцията”. Работили са го три месеца – ноември и декември 2014 и януари 2015 г. Проблемът е, че Свиленград е най-важната ни граница с Турция за приемането ни в Шенген. А когато награждаваш корумпиран митнически служител, както е в случая, ти го изпираш за пред обществеността. А тази събирачка на пари по принцип тръгва от най-ниското ниво в митницата в Свиленград и няма как да бъде извършвана без протекцията на местните полицейски служби и местната ДАНС в Хасково, както и от висши нива в Агенция „Митници”. Ако г-н Танов не е бил запознат с това какво правят най-доверените му хора, той просто не е за тази работа. Не забравяйте, че имаше редица изяви за това как е хванал цигари, как е хванал наркотици и това също се прави с цел изпиране на имиджа. Друга интересна подробносте, че семейството на Караиванов са активисти от ГЕРБ, Харманли.

- Този арест ще повлече ли и други?
- Това не можем да го кажем ние. Но още в понеделник сме завели официално писмо до финансовия министър Горанов за среща относно корупционни практики в Митница „Свиленград”. Имаме потвърждение, че писмото е прочетено, но до този момент Горанов не е проявил никакъв интерес. С документите за престъпленията на Митница „Свиленград” разполага и служебният финансов министър Порожанов, и Инспекторатът на Министерството на финансите. Интересно какво са правили тези хора от август досега и защо този Караиванов изобщо е допускан до каквито и да било конкурси. В самия район на Свиленград има множество жалби на вносители за последните 3 месеца за това, че върху тях се извършва систематичен рекет. Това дублира случката с митнически пункт Лесово. През 2010 г. бяха задържани множество митничари на Капитан Андреево за това, че са събирали подкупи, а днес съдът ги оправда. По това време шеф на митницата беше Тодор Караиванов.

- Значи тези практики имат и съдебна шапка?
- Това не мога да кажа. Казвам факти. Изводът е, че който и да е шеф на Митница " Свиленград", това се случва.

- Какви пари са се събирали там?
- В сигнала, който сме завели, става дума за между 2 и 10 милиона на месец. В сигнала и показанията, които сме дали, са описани конкретни имена на митнически служители, конкретни телефонни номера, през които са се водили разговорите, и конкретни суми от преминаване на пътникопотока до камиони с цигари и турско карго. Както и парите, които се събират и на кого се дават.

- Какви други имена има в сигнала ви?
- Тъй като тези хора все още не са арестувани, няма как да ги кажа. Те са около 20 души шефове през различните периоди от време и ръководството на Митница „Свиленград”, а периодът обхваща правителствата на тройната коалиция, на ГЕРБ и на Орешарски. И това няма как да стане без шапката на Агенция „Митници”. Затова Ваньо Танов, който открито заявява, че Караиванов е негово протеже и не е успял да прекъсне това от август месец досега, трябва да се подаде оставката.

- Това, че Танов не само не го е прекъснал, а дори го награди, означава ли, че има някакви други мотивации извън приятелските чувства.
- Склонен съм да мисля, че е така. Да, става дума за корупция. След като има лично заведени от мен сигнали и съм ходил да говоря със зам.-министърката Теменужда Петрова и тя много добре знаеше за какво става дума.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Григор Здравков пред БЛИЦ: Танов открито заявява, че арестуваният Караиванов е негово протеже | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди