изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:27 EET
Българи от Донецка област молят българското правителство за хуманитарна помощ    
НовиниВарна. Българи от Донецка област молят българското правителство за хуманитарна помощ. Това съобщи Костадин Костадинов, уредник на Регионалния исторически музей в Добрич и председател на НД „Възраждане”, който представи писмо, изпратено през ноември миналата година от българското дружество в Донбас, което се казва „Възраждане”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Помощта, за която молят българите там се изразява в изпращането на храна, нафта и медикаменти. „Хората са написали в писмото, че тъй като има военни действия, ако се изпраща хуманитарна помощ, то тя трябва да бъде изпратена до Бердянск и оттам вече да бъде транспортирана до нуждаещите се.

 Разбира се, отговор не е последвал на този апел или поне българите в Донбас не са разбрали за него”, каза още Костадинов. Той посочи, че никъде в българските медии не се споменава, че в района на Донбас и там където се водят военни действия живеят около 7000 българи, които са разпръснато население и най-вече в самия център на областта Донецк. По думите му, в селата около Мариупол и Бердянск са започнали да се водят активни военни действия, а там живее компактно българско население, което се е населило в този регион през 1858-а година. „Това са 32 чисто български села, с по 3000-4000 население, които в момента буквално се намират на фронтовата линия. Миналата година в Добрич направихме един инициативен комитет за почитане паметта на таврийските българи и в рамките на тази наша инициатива преиздадохме книгата на най-големия български писател в Таврия Мишо Хаджийски. Точно в тази книга са описани и селата, за които ви говоря и където вече започват да се дават жертви”, категоричен бе Костадинов. Той заяви, че иска да знае, какво прави българското правителство, за да помогне на българските ни сънародници, които се намират в хуманитарна криза. „Искам да знам какво прави българското правителство, за предотвратяване на хуманитарна катастрофа за тези, които тепърва ще пострадат, защото военните действия започват да пълзят към населените с българи региони. Освен това ние искаме да разберем, какви конкретни действия ще се предприемат за недопускане на насилие и извращения срещу българите, защото вече има и сблъсъци”, каза в заключение Костадинов.
Десислава ВАСИЛЕВА
 


Сходни връзки

Българи от Донецка област молят българското правителство за хуманитарна помощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди