изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:18 EEST
Ненчев: НАТО ще има център в София, няма да има база в Шабла    
НовиниНиколай Ненчев заяви, че се предвижда структура на НАТО за командване и управление да има в София. Алиансът няма да изгражда военна база в Шабла. По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че  следващата седмица на среща на министрите на отбраната на алианса се очаква да се реши за разполагане на командни центрове в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония за укрепване на източните граници на НАТО.

"Предвижда се структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните на НАТО. Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база до Шабла или в Добричко не е стоял на вниманието на МО", каза военният министър Николай Ненчев на парламентарния контрол на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от БТА и Дарик.

Преди дни се появиха и публикации, че НАТО иска център и база в Шабла.

"Никога от страна на НАТО не е искано в България да бъде разположена подобна база, а се касае за координационен център, който ще бъде най-вероятно разположен в София, но все още не е решено това", каза днес военният министър.
Министърът припомни, че на основание решение на Министерски съвет, на срещата на върха в Уелс през септември миналата година българската страна е изразила подкрепата към решението на 28-те членки на НАТО за предприемането на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи.

Ненчев допълни, че една от приетите мерки е за създаването на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението на мерки за гарантиране сигурността на страните от Алианса.

"Основното им предназначение се предвижда да бъде координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирани с националното планиране, както и осигуряване приемането и настаняването на други формирования от Алианса", посочи още министър Ненчев.

При визитата си в България Столтенберг обяви планове за разполагане на постоянни сили на НАТО в страната ни. Преди дни България и Румъния се договориха за подсилване на източния фланг на НАТО.
БСП: Ще има ли постоянно разполагане на тежко въоръжение?

Междувременно в декларация от БСП настояха за незабавен отговор дали правителството е давало съгласие за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на наша територия.
От "БСП лява България" искат правителството да потвърди позицията на предходното, че България няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна.

"Заедно с това очакваме българското правителство да заяви, че няма да допусне българската територия да се използва като плацдарм за бойни действия срещу Русия", се казва в декларацията, прочетена от Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание.

Преди дни стана ясно, армията на САЩ ще изпрати екип в страните от Източна Европа да търси места за разполагане на танкове и друга военна техника.

"Ще направим проучване през следващите седмици в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния, за да видим дали има места, където може да бъде разположена бронираната техника", съобщи главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от "Старс енд страйпс".

Танковете ще участват в учения. Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане на място.

Проучването на щатските екипи ще приключи през февруари, а резултатите ще бъдат дадени на ген. Филип Брийдлав - върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО.
http://dnes.dir.bg

СТУДЕНАТА ВОЙНА ПРЕМИНАВА КЪМ ГОРЕЩА: Пентагона проучва да разположи у нас бойна техника
ЧУКА ЛИ ВОЙНА НА ВРАТАТА НИ?: НАТО открива в помощ на Украйна „втори фронт“
РАЗПОЛАГАТ КОМАНДЕН ЦЕНТЪР НА НАТО КРАЙ ШАБЛА
НАТО строи военна база край Шабла! Разстоянието до Крим е само 400 км

 


Сходни връзки

Ненчев: НАТО ще има център в София, няма да има база в Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди