изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:47 EEST
БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ОБЯВЕНО В ЧАСТ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
НовиниВодната стихия отново наводни пътища, къщи, дворове, земеделски земи в Добрич и част от община Добричка

Считано от 10 часа вчера в част от Община Добричка бе обявено бедствено положение със заповед на кмета Петко Петков.То е за селата Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово. Причината е, че има опасност от повреди на пътните съоръжения и залети партерни и избени помещения, наводнени са селскостопански площи.

Най-сериозно бе положението в село Батово. Още сутринта стана ясно, че водната стихия е заляла главната улица в село Батово, както и много от дворовете там.

Там река Батовска отново е излязла от коритото си и е наводнила дворове в селото, каза кметът Христо Бъчваров. Заради разлива затворен за движение е пътя Добрич – Албена, който минава през селото, както и пътя Батово – Прилеп. 

Към 9.30-10 часа разлив е имало и в района на магазин Лидл в Добрич. Община Добрич предупреди, че е започнало покачване на нивото на водата в коритото на река Добричка от посока село Богдан. „Непрекъснато се прави обход и оглед на територията. Община Добрич е в непрекъсната връзка с дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", посочиха от кметството. И допълниха, че по пътя към село Богдан вече има разлив. От общината приканиха гражданите да предприемат мерки за безопаcност и наблюдение на обстановката, за да реагират при нужда.

Заради вдигнати нива на подпочвените води голяма част от дворовете на живеещите в село Долина са залети, каза кметският наместник Калинка Христова, но добави, че водата засега е в нормални граници и на водосбора и няма притеснение за жителите на селото.

Падналият за 30 часа 59 литра на квадратен метър дъжд наводни пътища, дворове, земеделски земи и избени помещения в общините Добрич и Добричка.

В областния съвет за сигурност по обяд имаше получени сигнали за наводнени дворове в селата Богдан, Драганово и Опанец. В Драганово водата бе отцепила ромската махала. „Засега не се предвижда евакуация на живеещите там, като при необходимост от стоки от първа необходимост, те могат да бъдат доставени с високопроходима техника“, съобщи началникът на Гражданска защита и пожарна безопасност Дарин Димитров.

През деня вече бе затворен пътят между селата Стефаново-Оброчище, поради големите количества вода. Залят бе и пътят от Добрич към с. Богдан.  

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ отводняваха мази и дворове в Добрич. Сред тях бяха и имоти, които бяха наводнени при бедствието през юни. Отводняваше се и котелното помещение на ЦДГ №24 по бул. “Русия“, която също пострада през юни.

Вземат се мерки, за да не бъде залята помпена станция Приморци, увери управителят на „ВиК“ Добрич инж. Димитър Радушев.  Не можеше да се насмогне с изпомпването от калова станция Свежест, но съоръженията продължаваха да  работят. Имаше замътване на някои от водоизточниците, но единствено в района на Батово бе намалено налягането на водоподаването, увери инж. Радушев.

По-късно бе затворен и пътят Оброчище-Кичево. Спрени бяха помпените станции Батово и Алмалии. Нямаше ток в село Батово. Там е паднал електрически стълб.

В следобедните часове обаче Община Добрич организира устно предупреждение с мегафон към хората, обитващи вилната зона в района на лозята за опасност от разливи и вземане на маекри за безопасност. От общината предупредиха гражданите при опасност да се евакуират на високи места. 

Най- критично бе положението на входа на град Добрич - моста на село Богдан, както и в най - ниската част на бул. "Русия", където вече има разлив.

Към 14.00 часа прииждащата вода в посока от село Богдан на град Добрич започна да се увеличава , както и от посока Сердика Добрич, съобщават от Община Добрич. Организирани бяха машини, включително и екипи на ВиК, които да прочистват дерето от наноси, храсти и дървета, за да се осигури оттока на водата по поречието  на реката. Екип на "Пожарна безопасност" отводняваше имоти в най- ниската част на бул. 'Русия" включително и избените помещения на ЦДГ 24. Органзиран ѝе екип от работници и специалисти, който да наблюдава отоплителната инсталация и да вземе решение за нейната експлоатация.

Поради увеличеното количество водна маса, което идва от Варненско – от язовирите Николаевка 1 и 2,  Засмяново, Ботево, която е 100 хиляди кубически метра за час, се увеличава дебитът на контролирано изпускане на язовир Одринци, съобщи началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Дарин Димитров.

От няколко дни се извършва контролирано изпускане на язовира, но  със 120 литра в секунда. Сега започва изпускане на водата с дебит 500 литра в секунда. Увеличението се налага, за да се предотврати евентуално препълване на язовира, който е най-големият водоем в Добричко.

 


Сходни връзки

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ОБЯВЕНО В ЧАСТ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди