изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:13 EEST
НЕЗАВИСИМО ОТ ТРУДНОСТИТЕ, 2014 Г. БЕ УСПЕШНА ЗА ДЗИ-ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Земеделие

Това заяви вчера директорът му доц. Иван Киряков. В научния институт вчера се проведе разширено заседание на научния съвет



„Стопанската 2014 г. беше много тежка по отношение на метеорологичните и фитосанитарните условия, не само за ДЗИ Генерал Тошево, но и за всички земеделски производители“, заяви пред журналисти вчера директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Иван Киряков.

Той припомни, че през миналата година имаше епифитотия на жълта ръжда, която иначе много рядко се наблюдава, което оказа влияние върху крайните резултати при производството на пшеница. Освен това, обилните дъждове по време на зреене на пшеницата и по време на жътвата доведоха до полягане на голяма част от площите, което неминуемо доведе до повишаване на себестойността на продукцията, тъй като създаде проблеми при самата жътва. Семепроизводителите, поради обилните дъждове по време на жътвата, трябваше да прибират семената при влага под 14 процента, което пък доведе до удължаване на сеитбената кампания, а това се отрази върху крайния добив, посочи още той.

„Разбира се, институтите, които са с растениевъдна насоченост от ССА бяха ударени от нещо друго, наречено нереален бюджет. За института в Генерал Тошево това бе около 30% по-нисък бюджет в сравнение с 2013 г. и с около 40% по-малко отколкото са нужни на института, за да върши работата. Независимо от това, смея да твърдя, че колективът на Добруджанския земеделски институт се справи много добре с всички тези предизвикателства“, каза директорът.

Към 31 декември 2014 г. щатният персонал на ДЗИ е възлизал на 282 щатни бройки, от които 30 научни работници. През годината е напуснал един професор, който се е пенсионира, а един главен асистент е преминал на друга работа към ШУ като преподавател. Един специалист е назначен за главен асистент.

През 2014 г. в  Агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол за първи път влезе за изпитване сорт пивоварен ечемик, за втора година продължава изпитване на един сорт обикновена зимна пшеница, един сорт тритикале, един сорт твърда пшеница и два хибрида слънчоглед. За признаване са предложени един сорт пшеница, един сорт тритикале и един сорт ечемик и три фасул. Очаква се да бъдат признати в началото на годината. Характерното за сортовете фасул е, че са подходящи за директна жътва, без ръчно прибиране, което е основен проблем за прибирането на фасула. Освен това, през 2014 г. бяха признати четири сорта пшеница – Сладуна, Жана, Фани и Копринка, един сорт тритикале Дона 52, и един ечемик – Ангра.

След застой от 5-6 години, поради смяна на поколенията, секция „Селекция на слънчогледа“ е започнала отново да заема полагащото й се място. В Румъния институтът има признати два хибрида слънчоглед – Ками и Велека, в Украйна - три хибрида – Валин, Дивна и Алпин. Освен това в Турция е признат един сорт обикновена зимна пшеница Галатея.

През 2014 г. на земеделските производители са предлагани базови семена от 14 сорта обикновена зимна пшеница, един сорт ечемик, пет сорта тритикале. Общото количество на заготвения и продаден посевен материал през 2014 г. при зърнено-житните култури възлиза на 1455 тона, от които 1400 тона са само пшеница. „Търсенето бе основно по отношение на сортовете Енола, Гергана, Лазарка, Кристин. През 2014 г. предложихме на земеделските производители два нови сорта пшеница – Калина и Киара. Наистина в малки количества, но те за първи път влязоха в производство“, обясни доц. Киряков.

„Независимо от климатичните условия и слабото финансиране, стигащо след юли и до невъзможност за доставка на гориво, спиране на ток, невъзможност да се закупуват резервни части и т.н., колективът на ДЗИ се справи отлично, независимо от ниското заплащане и редицата трудности, които се свързват с изпълнението на служебните задължения“, каза той.

И посочи, че институтът приключва годината с около 200 000 лева приходи над разходите. Реализираните през годината приходи са 6,4 млн. лева, което спрямо 2013 г. е с 200 000 лева повече. През миналата година е имало по-малко търсене на българските сортове пшеница, тъй като родната селекция е била насочена към засушаване и ниски температури, а не към киша. Освен това, институтът не е успял да изпълни заявки за сортове като Енола, Драгана, Лазарка, Кристи. Те са били много по-големи, отколкото предлагането, осигурено от института.

ДЗИ-Генерал Тошево поддържа 38 сорта обикновена пшеница в сортовата си листа. Пет сорта са твърдите пшеници, осем сорта тритикале, три сорта ечемик, два фасул, два сорта грах, два сорта нахут. Това е поддържано през миналата година. През тази година сортовете пшеница също ще останат 38, тъй като ще отпаднат някои от които има семена, а няма толкова голямо търсене.

Площите са 9-10 хиляди декара за зърнено-житни култури. НДТ

 


Сходни връзки

НЕЗАВИСИМО ОТ ТРУДНОСТИТЕ, 2014 Г. БЕ УСПЕШНА ЗА ДЗИ-ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди