изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:19 EEST
Очакват се промени в закона за Селскостопанска академия    
Земеделие

Това заяви пред журналисти вчера в Ген. Тошево проф. Лазар Козелов – зам.-председател на академията



„През миналата година Селскостопанска академия бе представила в Народното събрание закон за селскостопанската академия. Той, за съжаление не можа да мине. В него имаше някои положителни неща, сред които и това ССА да има автономен бюджет“, каза пред журналисти вчера в Генарал Тошево зам.-председателят на академията доц. Лазар Коезелов.

Той припомни, че такъв бюджет би гарантирал на ССА по-добро бъдеще. Средствата, които са получени от звената на ССА можеха да се ползват от звената на академията. Този закон предвиждаше още да има общо събрание, на което да се избират председател, научен председател и научен секретар. Това гарантира автономност на ръководството на института и на отделните звена. Другото бе мандатност на директорите, както и на председателя, не повече от два мандата. „Този закон мина на първо четене в комисията по земеделие, но поради разпадане на парламента не можа да бъде приет. Сега предстои внасянето на нови поправки в закона“, каза доц. Козелов.

Създадена е комисия, която да ги подготви. Тя е оглавявана от председателя на ССА проф. Бозуков. Какви ще бъдат измененията, на този етап не може да се каже категорично, но има нагласа ръководството на МЗХ да се съобрази с предложенията на ССА. До средата на март тези изменения трябва да се предложат на Министерски съвет и да се съгласуват с отделните министерства, защото такъв е редът.

„Най-общото, върху което имаме съгласие,  е ССА да има самостоятелен бюджет. Второто е да имаме общо събрание.  И изборност на директорите“, каза зам.председателят. И допълни, че за съжаление ССА има голям капацитет, който не се използва достатъчно. Ако на академията се даде възможност да се развива т.е. да има възможност да участва в настоящата програма за наука, защото за първи път се открива тази оперативна програма и ние се надяваме да участваме в нея, посочи той. И припомни, че в ПРСР институтите на ССА не можаха да участват, в резултат на което нашите бази са застинали на нивото на миналия век, което е много тъжно. В същото време в аграрния сектор се изляха за тези години 7 млрд. лева. Но, през новия програмен период има нагласа от МЗХ научните институти и опитните станции да участват в тези програми, например за изграждане на демонстрационни полета или за сътрудничество.

Има надежда, но тя ще зависи от средствата, които ще се отпуснат за науката. Ние сме подготвили и механизъм за стимулиране на научните работници и работещите в ССА, което да ги стимулира, каза доц. Козелов.  НДТ

 


Сходни връзки

Очакват се промени в закона за Селскостопанска академия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди