изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:40 EEST
Турция: Тунджа и Марица потопиха Одрин    
По света

Невиждано наводнение удави Одрин, след като българските реки Марица и Тунджа преляха след поройните дъждове при съседите, пишат всички турски медии днес. Над 5 000 души са блокирани в квартал Караач и са в тревожно очакване. Достъпът до района е възможен единствено с хеликоптери.



Кошмарът започна в неделя сутринта в 2 ч., когато водният приток в река Марица достигна критичните стойности от 2 149 куб.м/сек. Тогава дебитът в Тунджа леко се понижи и от 318 куб.м/сек. бе свален на 306 куб.м/сек. Мостовете обаче останаха потопени. Областната управа на Одрин алармира Голямата община в Истанбул и поиска подкрепления от спасителни екипи. Веднага към крайграничния град отпътуваха пожарникари и специализирани екипи за издирване и спасяване, както и обучени кадри от "Червен полумесец". Един от екипите заседна във водния капан, след като двигателят на лодката угасна.

Тунджа заля мостовете Сарачхане и Фатих, потопи историческия Султански комплекс, както и арената на традиционните мазни борби, много от улиците са под водите на придошлата река. Жителите на пострадалия квартал са евакуирани и настанени в училищата, и са в очакване на доставките на одеяла и храни. В овладяването на критичната ситуация се включиха войска с камиони, общински служители с трактори, военни хеликоптери, а здравното министерство изпрати медицински вертолет.

Извиращата в България река Арда регистрира безпрецедентно за последните години пълноводие и тъй като тя се влива в Марица, вдигна до критични нива и нейните водни количества. Това е основната причина за поредния кошмар от тази нощ, на който са подложени жителите на Одрин, отбелязват турските медии.

Специално се посочва и ситуацията в язовирите "Кърджали" и "Ивайловград", които на 1 февруари достигнаха пик в стойностите на водния приток, а впоследствие причиниха наводнения извън България. Със заповед на областния управител на Одрин мостовете над Марица и Тунджа са забранени за преминаване от снощи в 23 ч. Извънредните количества в река Арда обаче повишиха нивото в Марица и така квартал Караач се оказа откъснат от света. По официална информация Арда е повишила нивото си 10 пъти над нормалните стойности и дебитът й е достигнал 1 098 куб.м./сек.

Разположените по поречието на Марица офиси, фабрики и ферми за животни бяха опразнени с помощта на полицията и жандармерията още предната нощ заради очакваната приливна вълна. Най-малко 3 000 души бяха евакуирани. Бившият кмет на Одрин Хамди Седефчи беше блокиран в къщата си на брега на Марица, спасители му помогнаха да излезе през прозореца и с лодка го транспортираха на сигурно място.

Два кризисни щаба заседават в общината и областната управа. Със заповед на областния управител Дурсун Али Шахин е забранено преминаването на автомобили, пешеходци и животни по всички 7 старинни мостове. Той припомни, че подобни кризисни ситуации имаше регистрирани през 2006 г. и 2009 г., когато приливна вълна от 1 800 куб.м/сек. потопи района от границата при Капъ куле и Одрин. Шахин алармира, че се очаква нов прилив, тъй като към 16 ч. е регистриран приток в Марица на стойност 1 833 куб.м/сек. Причината за това е, продължава контролираното изпускане на язовирите по река Арда "Кърджали" и "Студен кладенец", а "Ивайловград" все още прелива. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Турция: Тунджа и Марица потопиха Одрин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди