изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:22 EEST
РАЗГОВОР ЗА НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУВСТВИЕ    
Новини

За истините и митовете в националната ни история, както и  за поводите, които ни карат да изпитваме национална гордост, бе разговорът в „ХобиСклуб“ вчера. Гост на членовете на неправителствената организация бе Надежда Иванова – уредник в отдел “Възраждане” на Регионалния исторически музей. Поводът за срещата бе 137-ата годишнина от Освобождението на Добрич.



“Във време, в което е особено важно да не позволяваме забравата да обхване нацията ни, ние като българи сме длъжни ежедневно да припомняме на себе си, на децата и близките си славните страници от нашето минало. Свободата, която днес приемаме за даденост е всъщност нещо, което деди ни са постигнали с цената на много усилия и човешки жертви. Днес е модно някои историци да громят митове с цел да придобият популярност. Не са пожалени дори светини като Ботев и Левски, но трябва да знаем, че за благото на народа и неговата колективна памет, понякога е по-добре да  поддържаме мита, отколкото да го разобличаваме. Повтарянето и обогатяването на Разказа за нашето минало ни помага да не изгубим идентичността си в това толкова трудно съвремие”, каза Надежда Иванова.

Всеки от присъстващите имаше своите поводи за национална гордост, които сподели с аудиторията. За едни това бяха великите личности от историята ни, за други – изобретателите, спортистите и учените ни, за трети - хубавата добруджанска народна песен или стиховете на Ботев.

Светла Стоева, Иван Тодоров , Георги Топалов и Мария Велинова бяха само част от членовете на клуба, които споделиха, че няма българско сърце, което да не трепва пред символите на нацията ни и че всички жадуваме за подобни, зареждащи ни с емоция и родолюбиви чувства. Данчи Тодорова рецитира  стихове.

Присъстващите си обещаха този разговор да има продължение, защото 2015 година изобилства от поводи и светли дати, които сме длъжни да си припомняме. НДТ

 

 


Сходни връзки

РАЗГОВОР ЗА НАЦИОНАЛНОТО САМОЧУВСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди