изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:43 EEST
СВЛАЧИЩЕ СЪБОРИ ВИЛИ КРАЙ БАЛЧИК    
Новини

При всеки дъжд свлачището се "събужда", общината иска помощ от държавата за укрепването му



Свлачищните процеси във вилната зона "Фиш-фиш" край Балчик се се активизирали след последните дъждове. Две вили, които са били на ръба на свлачището, са се свлекли, без да рухнат, съобщи  заместник-кметът на Балчик по строителството Стелиян Железов.

НДТ първи публикува на сайта си ndt1.com снимка на свлеклите се къщи. От общинската администрация в Балчик обясниха, че при всеки дъжд това свлачище се "събужда".

Пред НДТ вчера главният инженер на Община Балчик Николин Николов коментира, че свлачищните процеси там са започнали миналото лято, след обилните дъждове на 19-20 юни. Още тогава е станало ясно, че вилите се накланят и са се отворили пукнатини.

Със заповед на кмета Николай Ангелов е била сформирана комисия, в която са участвали представители на „Геозащита“ – Варна и „Пожарна безопасност и защита на населението". Изготвени са протоколи, след което са поставени предупредителни табели и забранителни ленти за ограничаване на преминаването оттам. Още през миналото лято живеещите в района са уведомени, че вилите им са опасни за обитаване. Покъщнината от двете вили, както и от съседни, е изнесена.

Двете вили са паднали към края на годината. Други две къщи, които са на ръба на ската, също вече имат пукнатини и са застрашени от пропадане. Те се намират на улица „Трета“ във вилната зона.

При проверка на 3 февруари главния инженер е установил, че пропадането на двете къщи е с 1-1,5 метра в сравнение с нивото от януари. Те вече са в самата пропаст и ще продължат да падат, докато достигнат дъното й, коментира инж. Николов.

През 2014 година Община Балчик е изпратила писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане да бъдат осигурени 200 хил. лева, за да бъде направено проектиране за укрепването.  За да може Община Балчик да кандидатства за средства за укрепване на свлачището пред Междуводемствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет тя трябва да има изработен проект. Пари за проектиране до момента не са обезпечени.

Сега се разчита комисията да направи изключение и да отпусне средства за укрепване, без да има проект. Нужни ще са обаче милиони левове. Дори и от „Геозащита“ – Варна, към момента не могат да се ангажират да посочат нужната сума.

Укрепването трябва да елиминира факторите, които са предизвикали свличането, и трябва да включва и изграждането на канализация – както битова, така и дъждовна, обясни инж. Николов. 

Той предупреждава, че къщите, които са разположени на следващия ред, също са застрашени. Ако не се предприемат спешни мерки за укрепване на терена, застрашени са десетки вили в района, предупреди главният инженер на Община Балчик. НДТ

 

 


Сходни връзки

СВЛАЧИЩЕ СЪБОРИ ВИЛИ КРАЙ БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди