изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:12 EET
ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДОЕМИТЕ    
Интервюта Председателят на Националния съвет на Българския Червен кръст Христо Григоров пред НДТ

- Г-н Григоров, каква е целта а посещението Ви в Добрич и областта?

- За голямо съжаление, тази година започва отново с бедствия, отново със загинали хора, отново със страдание на много, много семейства. М. г. беше една от изключително тежките години в тази насока. И се помолихме много на Господ това да ни подмине т. г., но, за съжаление, това настана. Това, което ние правим в момента - отново сме там, където хората имат нужда. Хубавото е, че този път държавните институции работят в синхрон и всички заедно сме много по-ефективни и много по-бързо достигаме до хората. БЧК отново отвори своите бедствени складове и отново ние помогнахме с това, което е необходимо. За вашия регион ние осигурихме 150 комплекта легла, одеяла, дюшеци, вода. Ние протегнахме ръка като най-голямата обществена организация в страната, която има специален закон, изграден на база на Женевските споразумения. Държавата ни е включила с известна част в бюджета, но и ни е оторизирила да изпълняваме едни високи отговорни задачи. Това е планинското спасяване, водното спасяване и едно от най-важните - бедствената готовност. По отношение на бедствената готовност ние разполагаме с пет национални склада, в които имаме всичко необходимо да подпомогнем незабавно, и то в рамките между два и три часа, 12 000 души. Имаме транспорт, имаме радиокомуникации. Единият от складовете е тук, в село Победа. И какво видяхте, той бе отворен и за нула време всичко беше изнесено. Ето, това  Българският Червен кръст. Ние сме партньори на държавата, на държавните институции и на хората.

- Колко хора бяха подпомогнати м. г., която бе много тежка за България по отношение на бедствията?

- Ще си позволя да дам един малко друг отговор на Вашия въпрос. Когато стане едно бедствие, всички започват да анализират и да правят статистики за резултатите. Аз мисля, че е време, и ние много сериозно миналата година поставихме въпросите - да се направи един сериозен анализ за причината за бедствието. Срещу природата никой не може да се бори. Но човешкият фактор е много важен. И трябваше много по-рано да си отговорим на въпросите - кой изрязва горите безогледно и незаконно, кой направи реките и долищата сметища, кой разрешава незаконното строителство там, където тече водата. И най-важното - кой отговаря за водоемите. Ние не можем да се сърдим на концесионерите. Те си гледат бизнеса, гледат си рибата, не е тяхна задача да следят технологичното състояние на стените, на изпускателните механизми. Това е работа на държавата. И до този момент ние нямаме отговор. Сега е хубаво, че влезе в устата на българските политици и най-после се заговори, че държавата трябва да направи механизъм за контрол върху състоянието на водоемите. Но те са десетки хиляди в България. Това е изключително трудно и трябва да се намери формулата, върху която да се стъпи. В противен случай, ако ние като общество не си зададем тези въпроси и ако управляващите, без значение кои са, не започнат да търсят отговори и решения самите те, бъдете убедени, че ние отново за в бъдеще ще губим хора. Причината от човешкия фактор трябва да бъде минимализирана.

- Имате ли нужда от попълване на складовете на БЧК?

- В момента възможностите на Червения кръст са достатъчно големи. Това, което сме дали, то не нарушава нашата стратегическа концепция за подпомагане. Защото това, което го имаме, е  резерв на държавата. Това, което ние правим от тези резерви и когато ние го даваме, ние не го даваме индивидуално. Ние не сме самостоятелна структура в тази държава. Всичко правим напълно съгласувано с държавните институции, като нашите най-големи партньори са "Пожарна безопасност и защита на населението", МВР и по другата линия - Агенцията за бежанците. В момента в складовете има достатъчно. Това не означава че това, което е дадено, няма да бъде възстановено. И то ще бъде възстановено от държавата, тя има механизми и ние ще използваме тези механизми.

- Г- Григоров, каква е ролята на Червения кръст в кризата с бежанците?

- Вие захващате един огромен въпрос. Това е един воденичен камък, който седи върху нас и ние трябва да сме много внимателни когато правим анализите и когато даваме и отговорите. Защото това не е само проблем за България, това е проблем за Европа. Като част от това голямо европейско семейство, проблемът с бежанците в България вече не е само проблем на България. Това е проблем на цяла Европа. Това, че сме малка държава, това, че сме бедна държава, това, че ние сме вратата на един огромен поток към Европа - това ни поставя в една изключително деликатна обстановка. Вие си спомняте когато преди година и половина дойде първата вълна - никой не беше подготвен. Тогава БЧК отвори своите складове е помогна на 1 500 човека незабавно и това даде възможност на държавата да си завърти механизмите в тези 10-15 дни. В момента нещата са вече съвсем други. Условията са много по-добри, механизмът за контрол е много по-добър. Но тук има много въпроси, на които трябва да се отговорим. Ние и сега сме част от един механизъм, партньори на Агенцията на бежанците, която си влезе в ролята, МВР си влезе в ролята. Ето виждате - армията си влиза също като един тилов ресурс. Държавните институции вече започнаха да работят много по-добре. Във всяко едно отношение нещата са много добри. А това, че съществува една реална опасност България да бъде залята отново от една голяма бежанска вълна, това е факт. И не напразно в момента с такива бързи темпове се изгражда тази ограда. Въпреки че в 21 век оградите са нещо, което е спорно. И там е въпросът, същият какъвто го зададох в самото начало - не да се решава следствието, а да се потърсят причините. Кой кара тези хора да си напуснат домовете? Знаете ли, трагедията е огромна за тези хора. Като видите една майка с 4-5 дечица, бедни, болнички, голи. Миналата година по джапанки и по къси панталонки идваха в България, гонейки ги, за да ги трепят. Така че въпросът е чисто хуманитарен. Но това не значи, че зад този хуманитарен проблем не биха могли да се крият някакви нюанси. НДТ

Използвани са въпроси и на други медии

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДОЕМИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди