изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-11-25 @ 02:01 EET
ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОБЕЗЩЕТИ СТОПАНИТЕ ЗА ПРОПАДНАЛИ ПРИ НАВОДНЕНИЕТО ПЛОЩИ    
Земеделие

Това увери при посещението си в Добрич министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя бе категорична, че няма опасност за зърнена криза заради наводненията„Категорично няма опасност от зърнена криза заради наводненията“, заяви при посещението си вчера в Добрич министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя бе посрещната от кмета Детелина Николова и областния управител д-р Маргарита Новоселска.

„Безспорно площите, които са наводнени, няма да дадат съответните добиви. България е нетен износител на зърнени суровини. Произвежда значително повече, отколкото потребява“, обясни тя.

Както и при предходните наводнения ще се прилага нотифицирана държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи. Държавната помощ се прилага и е нотифицирана по начин, който стимулира земеделските производители да правят застраховки.  „Да, нямаме културата за това. Проблемът може да се търси и в двете страни. Застрахователите също трябва да направят така, че да предизвикат доверието у тях, за да има застраховки. А, тези от земеделските производители, които са застраховали посевите, ще получат по-високо обезщетение, заедно с това от застрахователя“, каза министър Танева.

Тя посочи, че, вероятно, на следващия управителен съвет на държавен фонд „Земеделие“ ще се вземе решение за обезщетение за наводненията от миналата година. „Има съответна организация и за сега падналите дъждове, там, където има напълно пропаднали площи, да се обследват, подадат заявления, и приемат за обезщетяване. Много е важно да се научаваме доброволно да застраховаме площите си срещу природни бедствия. Тогава обезщетенията за направените разходи биха били по-справедливи, отколкото да се чака само на тази държавна помощ“, каза министърът.

Относно проблемите с финансирането на звената на Селскостопанска академия, тя обясни, че винаги е имало проблеми или искания по отношение на финансирането. „Факт е, че в системата на селскостопанската наука, академията и институтите, трябва да се  направи реформа, така че, да се мотивира и проектното финансиране, и работата в областта на приложната наука, близостта и ориентацията на работата на институциите към нуждите на земеделието и земеделските производители. В тази насока искам да кажа, че до края на годината ние ще излезем и с предложение за структурни промени и реформа в тази област, така че и научните колективи да бъдат мотивирани да работят в посока на продукт, приложим и гарантиращ по-висока продуктивност в земеделските стопанства в България, като получават съответното по-добро заплащане за това“, каза Д. Танева. Тя посочи, че за селскостопанска наука ще има повече пари. Нещо повече – институтите и академията ще бъдат и допустим бенефициент по отделни мерки, така че, следва и ръководителите на научните звена да имат тази проектна ориентираност, защото позицията само да се оплакваме и да искаме от бюджета, в днешно време не е печеливша, каза още министър Танева. НДТ

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОБЕЗЩЕТИ СТОПАНИТЕ ЗА ПРОПАДНАЛИ ПРИ НАВОДНЕНИЕТО ПЛОЩИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди