изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:17 EEST
ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР МЪЛЧАТ, НО: Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия!    
По светаДесетки загинали етнически българи. За това съобщиха пред bTV организациите на нашите сънародници в Украйна. Освен заради военните действия някои са починали от глад. Български правозащитници настояват за хуманитарен коридор. Последните данни, с които bTV разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста – край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.

Линията на картата свързва заселената от българи област с континанталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината – масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат молибизирани.

Много от бесарабските българи отказват да застават пред камера с лицата си и да се споменават имената им от страх. По думите на една от тях има загинали от Бесарабия - 40 войници.

„Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията”, казва бесарабският българин Иван Иванов и допълва, че има данни за убити бесарабски българи.

Колко точно са жертвите не се знае заради характера на военните действия. Украинската армия не влиза в контактен бой, а воюва основно с реактивни снаряди.

„Така че там от хората нищо не остава. В Одеса на погребенията пише, че са само хирургични отпадъци. Тези, които загиват и ги докарват в гробове, нито една стотинка не им се компенсира и българите събират помощ за семействата – за погребение, за да се помогне на тези семейства”, допълва Иванов.

Има и етнически българи, които смятат, че е техен дълг да се бият за Украйна. „Има доброволци, има и в националната армия. Те изпълняват своя дълг пред родината и има загинали хора. Наградиха едни летец на хеликоптера, той е българин”, казва Петър Русев, който е депутат в местния съвет.

Такава позиция зае и посланикът на Украйна в София Микола Балтажи в ефира на bTV. „Става дума не за тотална мобилизация, а за частична мобилизация. Всички граждани на Украйна са равни пред закона. Няма дискриминация по религиозен или етнически признак. Това, което стана в Одеска област, е в резултат на недостатъчно информиране на хората за мобилизацията”, коментира той.

Нужда от хуманитарна помощ


В същото време правозащитници настояват за хуманитарна акция. „Нашата идея е да им се даде хуманитарен коридор, за да ги спасим, и да им се даде съкратена процедура за гражданство”, настоява Атанас Стефанов от Движение „Приятели на Русия и православните народи”.

Митко Грозев от Български народен събор казва, че събират дрехи и храни, които са най-необходими. Организациите настояват с акцията да се ангажират и Червеният кръст, православното духовенство и държавата.

В Южна Бесарабия, която е географски район в Украйна, българите са между 230 000 и половин милион.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР МЪЛЧАТ, НО: Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди