изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:24 EEST
Ройтерс: Между Русия и Запада тече опасна и необратима динамика    
КоментариОпасна, вероятно и необратима динамика започва да се наблюдава в отношенията между Русия и Запада. От всеки ъгъл на украинската криза, ескалацията е на дневен ред. Точно там, където нови сраженията избухнаха в региона на Донбас. В небето над Европа, където британски изтребители прихващат руски бомбардировачи. Във Вашингтон, където амбициозни политически съветници с поглед към предстоящите президентски избори през 2016 година натискат Белия дом да окаже смъртоносна помощ на Киев. В Москва, където малкото останали гласове за компромис се считат за слабост и предателство. Дори в света на глобалните финанси, където изгонването на Русия от платежната система СУИФТ сега сериозно се преосмисля.

Това пише колумнистът на „Ройтерс“ Надер Мусавизадех. Той е експерт по макроикономически и геополитически въпроси, съавтор е заедно с Кофи Анан на книгата „Интервенции: Живот във война и мир“.

При това положение някой наистина ще бъде наранен много скоро. Това няма да облекчи по никакъв начин страданията, причинени вече от конфликта в Източна Украйна, където половин милион души са прокудени, хиляди са убити и ранени при боевете. Това само ще покаже нуждата от перспектива на фона на все по-неуравновесените приказки за война с Русия.

Паметта е къса. Провалите от войните след 11 септември в Афганистан, Ирак, Либия, а сега и Сирия само са изчерпали западното стратегическо мислене. Но Студената война свърши едва преди 25 години, а специфичното стратегическо значение, което има Украйна за Русия, идва само за напомни, че сравнението с Кубинската ядрена криза е напълно остаряло.

Русия все още притежава ядрен арсенал от 8000 хиляди бойни глави. Тя държи конвенционална армия от над 1 млн. въоръжени мъже и в епохата на кибервойните има възможност да причини катастрофални поражения върху важни инфраструктурни обекти на Запада.

Трябва да се признае, че президентът Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел опитаха да задържат Запада на пътя на трезвото мислене, коментирайки анексирането на Крим от Русия с езика на твърдата дипломация в опит да се намери мирно решение. Въпреки че този конфликт показа бързината, с която Вашингтон наложи санкции на Русия, чийто последствия се понасят главно от европейците, Меркел продължава да вижда трансатлантическите и европейските отношения като пътеводна звезда за своята политика.

В настоящата ситуация, обаче, има риск това единствено да бъде разрушено. Дори тогава, когато опасността от нов конфликт нараства. Има нужда спешно от нов подход.

Първо трябва да се направи реалистична оценка на природата на противника и липсата на резултат от сегашния ход на събитията. Характеристиките на режима на президента Владимир Путин, които неговите критици много обичат да повтарят – клептокрация, репресия, шовинизъм, реваншизъм, ревизионизъм, параноя, са точно тези особености, които го карат докрай да отказва да капитулира под натиск, независимо дали е военен или финансов.

Колкото повече Западът набляга на военния ход на събитията, толкова повече народната подкрепа на Путин ще се увеличава до размери, за които западните лидери могат само да си мечтаят – над 80%.

Западът все повече си има работа с правителство в Москва, чийто най-либерални и плуралистични елементи виждат като реалност икономическата война със Запада, а бъдещето – като безкрайни санкции.

Москва ще разглежда решението за изгонването на Русия от СУИФТ не просто като икономическа мярка, но и като стратегическа. На нея ще бъде отговорено с всички възможности на Русия – технологиите, енергията, финансите, неправителствените организации в съседните държави, всичко може да бъде използвано като оръжие в отговор на санкциите. И това без да се вземе предвид риска от едно грешно изчисление или неправилна реакция на един пилот, капитан на ядрена подводница или член на милиция с ракета, която може да изстрелва сам.

В атмосфера на нулево доверие, всичко е възможно.

Ако дипломатическо решение се намери преди, а не след една ужасен конфликт, в който са въвлечени двете световни ядрени сили, нова германско-американска инициатива трябва да бъде предприета по отношение на Москва.

Москва ще трябва да приеме, че народът на Украйна сам избира лидерите си и може да избере членство в ЕС. Западът ще трябва да приеме, че правата на малцинствата, за които тръби толкова навсякъде, ще трябва да бъдат приложени и спрямо рускоговорящите в Източна Украйна. И че членството на Украйна в НАТО ще направи Украйна и самия Алианс по-малко сигурни.

Когато тази възможност бъде допусната, Кремъл ще трябва да се откаже от най-екстремната си и амбициозна идея – за Новорусия. Западът ще трябва да се откаже от безумието си да остави народа на Украйна под риска да зависи икономически и военно от Европа в един евентуален конфликт с Русия, при положение, че това не се подкрепя от народите на европейските страни.

Границите на приемливото между двете страни отдавна са ясни. Като се имат предвид апокалиптичните последици от въоръжен конфликт с Русия, пълна мистерия е защо Западът не обединява спешно всичките си сили.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Ройтерс: Между Русия и Запада тече опасна и необратима динамика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди