изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:13 EEST
България е против автономия в Югоизточна Украйна    
Новини България и ЕС не са обсъждали въпроса за автономия на сепаратистките републики, страната ни не се кани да воюва с никого и е готова да приеме етническите българи, готови да напуснат Украйна заради конфликта там.

Това стана ясно от отговора на външния ни министър Даниел Митов на зададения от репортер на БГНЕС въпрос дали сме готови евентуално да признаем автономията на сепаратистките региони като вариант за разрешаване на конфликта.

"Нищо подобно не се обсъжда в момента", отвърна министър Митов. "България не само има позиция по конфликта с Украйна, а тя е ясна и категорична, добави още той. Това че нашата позиция е свързана с единството на европейската позиция го виждат всички, то е резултат от това, което се обсъжда в рамките на Европейските съвети. Европейският съюз е единен и ще продължи да бъде единен по отношение на конфликта в Украйна и по отношение на всичко останало. Не може да се разчита, че България или някоя друга европейска държава вече ще се отклони от общите ни позиции. Европейският съюз няма да бъде разбит, категоричен бе външният ни министър.

На въпроса също на БГНЕС дали към Германия или САЩ ще гравитира българската позиция по въпроса за въоръжаването на украинската армия, министър Митов отговори: "Първо, въпросът за въоръжаването на Украйна не е дискутиран на Съвета "Външни работи" (заседавал вчера в Брюксел – ред). Казах го още вчера"

На уточняващия въпрос за позицията ни по принцип относно този проблем, българският дипломат №1 отвърна: "Принципни неща се коментират, когато има конкретен разговор". По думите му позицията на България ще зависи от утрешната среща на върха на "нормандския формат" в Минск, след което ще се взимат решения в зависимост това какво е постигнато.

БГНЕС припомня, че утре в беларуската столица Минск ще се състои среща на върха на "нормандския формат" с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко, френския държавен глава Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел. Очаква се "нормандската четворка" да се договори за формула по спирането на огъня в Източна Украйна и да положи основите за цялостното разрешаване на въпроса.

Относно позицията ни за мобилизацията на етническите българи в Украйна, които евентуално да воюват срещу двата проруски региона, министър Даниел Митов заяви: "Първо, ние следим внимателно какво се случва там. Поставен е въпросът както на украинския посланик, така и ще бъде обсъждан при посещението на външния министър на Украйна Климкин по моя покана. Разбира се, както всички останали държави, които имат национални малцинства в Украйна, сме заели една и съща позиция. А тя е да се спазва принципа на пропорционалност, когато става въпрос за мобилизацията – това от една страна. От друга, ние разбира се, сме предприели мерки да се улесни достъпа до визи за нашите сънародници в Украйна, които са в зоните на конфликта. И който иска, може да дойде в България, те са добре дошли. В момента работим да се премахнат и таксите по отношение на визите. И подготвям хуманитарна помощ, разбира се."

Министър Митов заяви още, че няма голям наплив от етнически българи в Украйна, които искат да получат български паспорт. "Справките от нашето генерално консулство и посолството в Украйна не дава повод да се смята, че има наплив от етнически българи, желаещи да напуснат Украйна и да дойдат в България – това от една страна. Ние обаче сме предприели абсолютни всички необходими действия и мерки – първо, облекчаваме визовия режим, второ, ще направим така, че и финансово да облекчим издаването на визите и всеки, който се чувства застрашен или идва от зона на конфликта, може да дойде в България. Всички наши сънародници са добре дошли, ако преценят, че съществува опасност за живота им. Има около 6000 българи в района на Донбас, които в момента е възможно да изпитват притеснения по отношение на случващото се. Ние подготвяме и хуманитарна помощ за бедстващите райони", посочи министър Митов.

В същото време той добави: "Но за да може нашите сънародници да бъдат в безопасност, за да може ние също да се чувстваме спокойни за техния живот и тяхното благосъстояние, трябва да спре конфликтът. Ключът за това е в Русия. За да спре конфликтът, трябва утре по време на разговорите (на "нормандската четворка") да се стигне до решение за прекратяване на огън. Трябва да спрат да умират хора. Това е ключът".

Министър Митов заяви още, че България не е застрашена, но близо до нас има конфликти, които са заплаха. "Един Координационен център, в който има 40 човека, 20 от които са българи, не може да бъде заплаха за никого, посочи министър Митов. България не се готви да воюва с когото и да е било, нито има според нашата оценка намерение от страна на който и да било да воюва с нас. Това от една страна. Обаче създава се ситуация на паника, която граничи с криминалното. Това трябва да престане, защото не може да паникьосваме българските граждани излишно. Има учения, които се подготвят, тези учения си вървят всяка година, под различна форма, разбира се. Няма причина да се смята, че България е заплашена и че България ще нападне някого.

Аз обаче чух нещо друго сутринта, не знам доколко е вярно, но председателят на БСП Михаил Миков е казал следното: че Москва може да удари България. Аз питам защо опозицията в такъв случай твърди, че България не трябва да прави нищо. Че трябва да избягва да има на своя територия Координационен център на НАТО. Ами нали трябва да се защитаваме по тяхната логика. Аз не смятам, че някой ще напада България, но ако той (Миков) смята, откъде накъде България трябва да се снишава по тодорживковски", репликира българският дипломат №1.

Той повтори, че България не заплашва никого с комуникационен координационен център от 40 човека. "Това е ясно. Това че ще дойде техника за едно учение и ще си замине също не е заплаха за никого. А защо забравяме, че на няколкостотин километра от нас се води и друга война от така наречената Ислямска държава? Това не е ли заплаха за България? А конфликтът в Източна Украйна също е заплаха, така или иначе. Когато се водят войни в близост до границите на България, българската армия трябва да повишава готовността си и трябва да се провеждат подобни учения. Но България с никого не се кани да воюва, нито пък някой заплашва в момента или се кани да воюва с България, увери отново министър Митов.

Той отговори на журналистически въпроси след днешната церемония във Външно министерство, на която бе подписан договор за сътрудничеството между ведомството и неправителствената организация "Българска платформа за международно развитие".  bgnes.com
 


Сходни връзки

България е против автономия в Югоизточна Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди