изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:38 EEST
ОБСЪЖДАТ ЗАКРИВАНЕ НА ПРИЮТА ЗА ДЕЦА    
Новини

Предложение за закриване на приюта за безнадзорни деца и сираци в Добрич предстои да бъде разгледано от Общинския съвет на предстоящата сесия. В докладната записка се посочва, че приютът е разкрит през декември 2005 година, като съвместна дейност въз основа на сключен договор между Община Добрич и Църковно настоятелство на храм "Света Троица" в сградата на Духовен център. Това е станало по проект на общината пред фонд "Социално подпомагане", като капацитетът е 20 места.



От 2008 година приютът е преместен в сградата на ул. »Суха река», № 37, която е газифицирана и санирана, с локално отопление на природен газ. Той разполагат със седем спални помещения, медицински кабинет, учебен кабинет, трапезария, кухненски блок, зала за занимания, стая на персонала, баня, тоалетни, което напълно отговаря на капацитета от 20 места. Числеността на персонала е 12 души.

През годините от 2008 г. до настоящия момент е отчитана различна заетост на капацитета на социалната услуга, но през последната  година се наблюдава  заетост не повече от 30 % . По данни на дирекция «Социално подпомагане», средномесечната заетост през 2014 г. е  6 деца, поради което реално заетия персонал е 5 щатни бройки.

Стандарта за издръжка  в социалната услуга през 2014 г. 6866 лв. за едно дете, а за 2015 г. е намален на 2500 лв. на дете.

От направените разчети е видно, че предвидените за издръжка средства не могат да покрият целогодишните разходи на заведението.

Към края на януари 2015 г. в приюта пребивават 7 деца. На две от тях срокът за настаняване изтича на 18 февруари. По информация на отдел »Закрила на детето», три от децата, които са полски граждани, предстои да бъдат върнати в съвсем кратки срокове в Полша. Останалите две деца могат бъдат преместени в Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания.

От общинската администрация посочват, че на територията на общината има разкрити три центъра за настаняване от семеен тип, всеки с капацитет по 15 деца и младежи, които също могат да поемат деца, които досега са били насочвани към приюта. На персонала, който е 5 човека, ще бъде предложено да кандидатстват за работа в новите центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.

Предвижда се приютът да бъде закрит от 1 април. НДТ

 


Сходни връзки

ОБСЪЖДАТ ЗАКРИВАНЕ НА ПРИЮТА ЗА ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди