изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:12 EET
МЕЖДУ 300 И 500 ХИЛЯДИ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В УКРАЙНА    
ИнтервютаНиколай Иванов - председател на българската община "Света София" в Измаил, Украйна

- Г-н Иванов, какъв е поводът на посещението в Добрич?

- Имам много приятели в България. Пристигнах, защото един от нашите приятели - Георги Казанджиев, навърши 75 години. това е поводът за посещението ми. Защото г-н Казанджиев много пъти е гостувал на бесарабските българи, той е много приятен човек. Много е направил за нас. Всяко едно училище, всяко едно читалище в нашите български села и райони мат негови книги. Всяко едно негово посещение значи много за нас, защото ние знаем, че ще получим нови книги от България, нов импулс на развитието на нашите бъдещи отношения.

- Бихте ли разказали с какво се занимава тази ваша организация?

- Нашата организация се занимава със запазване на българското, каквото ние го носим в сърцата и душите, това е най-главното. Първо - с развитието на българския език и култура. Нашите деца, които искат да се занимават, ние им предоставяме големи възможности. В Измирския хуманитарен университет, чийто ректор е българин - Ярослав Кичук, също има отделение по български език, където се готвят деца за преподаване на български език на високо ниво. Българската община "Света София", съвместно с други български общини - "Европейска Бесарабия", "Христо Ботев", ние провеждаме голяма културно-просветна дейност.

- Колко бесарабски българи живеят в Украйна?

- Долу-горе между 300 и 500 000 души. Защото има и много смесени бракове, големи интеграционни процеси и не всеки се пише българин. Но знаят български език, българските традиции - умеят да пеят, да танцуват.

- Как успявате да съхраните българските традиции?

- Това продължава 200 години вече в нашите сърца и не можем да го забравим. Мисля, че в Измаил, в Болград и други градове 50-80 процента от всички са българи и приказват на български език. И там няма нужда да се приказва на руски, на украински или молдовски. Там българският език се е култивирал, българската култура, така да го кажем, стои на една глава по-високо от другите култури.

- Преди няколко години имаше голям пожар и изгоря църквата в Болград. До къде стигна възстановяването й? Знаем, че и много българи, включително и общини от Добричка област, помогнаха със средства.

- Има пари, около 2 милиона гривни има заделени, има и български левове, и долари и евро. Има много български общини и частни лица, които помагат на Болград за възраждането на храма "Преображение Господне". Искам да кажа, че и след половина всички външни работи ще бъдат завършени. По отношение на вътрешните работи ние поддържаме тесни връзки с настоятеля на храма отец Василий. Вътрешните работи ще бъдат извършени от Институт по реставрационни работи от Киев. Негов представител още не е пристигнал още да работи, защото метеорологичните условия в момента не позволяват това, първо. И второ, стените са направени от ученици на академик Пискарьов, който е бил един от най-големите живописци на онова време. За да се направят реставрационните работи днес те трябва да са на съответното ниво. За това е не всеки реставратор иска да се захваща с такива сложни обекти. Но отец Василий, разговарях преди две седмици с него, се надява през пролетта, след Великден - при нас ще е на 12 април, ще започнат реставрационните работи. Но средства има и продължават да постъпват. Не става дума за пари, а за квалификацията на реставраторите.

-  Г-н Иванов, какво ще кажете за конфликта в Украйна?

- Конфликтът в Украйна това е локален конфликт и се състои от три части - геополитика, пари и отношението към хората вътре в държавата. Искам да кажа, че вътре в държавата няма разлика между руснаци, украинци, българи, молдовани. Никой няма никакви притеснения в момента. Бизнесът си върви напред. Бесарабските българи имаме отношения с донецки предприятия, които доставят стоки в Измаил. И също от Измаил доставят стоки в Донбас. Това са пет-шест района, в които има военни действия. Не е хубаво, но, така да кажем, за тази държава това не е смъртоносно. Никакви големи проблеми няма. Ние сме спокойни, ние сме уверени в себе си и се надяваме да бъде така и в бъдеще-

- Наближава 3 март - националният празник на България? Как ще го отбележите?

- Тази година ще имаме три-четири мероприятия, посветени на празника. Очакваме делегация от България с депутати от Народното събрание. Също нашите депутати които представляват Измаилския избирателен район, те посещават нашите мероприятия. Ние, българските общини, се събираме и организираме заедно различни прояви. Това са презентации на книги, посещение на паметника на Христо Ботев в Измаил. След това всички, пристигнали от различните градове, отиваме заедно но паметника на българските опълченци, където се провежда по-голямо мероприятие. Празникът завършва с голям български концерт. Има много колективи, които представят българските песни и танци.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

МЕЖДУ 300 И 500 ХИЛЯДИ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В УКРАЙНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди