изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:44 EEST
Афера за $5 милиона размъти блатото на погребалната мафия!    
Новини Погнаха сочените за босове на търговията с трупове за документно престъпление, свързано с фиктивно усмъртяване на нашенец в Америка

Крещящата въпросителна в цялата схема е, че на практика кремация... има! „Щом човекът е жив, кой всъщност е бил пъхнат в крематориума?“, питат се разследващите
Опит за колосална застрахователна измама стана повод погребалната мафия да бъде обърната с хастара наопаки, ексклузивно научи „ШОУ“. 5 милиона щатски долара стоят в дъното на международна афера, свързана със застраховка „Живот“ на нашенец, живеещ в Америка, който уж починал, а впоследствие се оказало, че е... „възкръснал“, разкриват пред вестника на народа отлично осведомени източници от погребалния бранш в морската столица.

Тепърва обаче процесуално-следствените действия продължават, а наши източници от прокуратурата разкриват, че при всички положения те ще доведат до още разкрития. Всъщност

за разработката сериозна роля оказали и редицата публикации в „ШОУ“

за безобразията в погребалния бранш, довериха наши хора в службите. В тяхното полезрение попаднали две скандални дами, чийто месечен оборот от търговията с трупове възлиза от 20 000 до 25 000 лева, доверяват ексклузивно разследващи.

„ШОУ“ тръгна да нищи реализацията по случая с 5-те милиона, която преминала под пълен секрет, и стигна до категоричното потвърждение от страна на високопоставени хора от службите и прокуратурата, че действително от близо година има данни за застрахователна измама в особено големи размери. Към момента държавното обвинение „се е закачило“ за нещо по-малко – документни престъпления, и вече е повдигнало обвинения на две скандално известни дами от траурния бранш.

Схемата с опита за застрахователна измама е от началото на миналата година. Тогава мъж отишъл в небезизвестната в бранша погребална агенция „Реквием“, чиито собственички са Мария Стефанова и Петя Мушинкова. Двете дами, които в траурния фолклор битуват с прозвището си „Азис и Китаеца“ и са спрягани от колегите си в бранша за двойка, са стари познайнички на „ШОУ“. В серия разследвания, дошли след редица оплаквания на опечалени, вестникът на народа изкара наяве потресващи факти, свързани с дейността им, и разкри порочните практики в погребалния бизнес. Именно двете дами са сочени като

босовете на търговията с трупове


и според останалите фирми използват брутални методи, само и само и да се докопат до поредното погребение. „Всички ги знаят как работят. Това обаче, което е станало миналата година, е наистина бомбастично! Говори се, че са станали част от схема, която е целяла застрахователна измама за 7-цифрена сума в долари!“, доверява пред наш репортер човек от бранша, до когото достигнала информация, че Стефанова и Мушинкова станали обект на разработка.

Действително срещу тях е образувано досъдебно производство, което към момента е по чл. 308 от Наказателния кодекс, или иначе казано – за документни престъпления, научи „ШОУ“. Безапелационните ни източници от службите разкриха, че се касае за съставяне на неистински документи, като това е само началото на продължителната разработка, която безпрецедентно разбутва застоялото блато на погребалния бранш, за който вестникът на народа неведнъж е писал, че функционира по свои собствени и твърде неясни правила.

В траурните агенции се чуло за аферата със застрахователната измама някъде към лятото на миналата година. Според неофициалните информации, които прехвърчат, в началото на 2014-а при „реквиемките“, както още са познати двете дами, се появил мъж, чийто брат бил починал. Покойният приживе живеел в Америка, но се споминал в родината си и опечаленият му брат се свързал с оборотното погребално бюро, за да се погрижи за траурния ритуал и след това мъртвецът да бъде кремиран. Дотук нищо ненормално и изненадващо, ако, разбира се, я нямаше малката подробност, че починалият имал застраховка „Живот“ на впечатляващата стойност от 5 милиона долара, чийто бенефициент се явявал именно братът. „Това, което се говори, е, че всъщност реално нямало починал, а човекът си бил жив. И схемата била да му се издаде фиктивен смъртен акт, за да могат да се усвоят парите“, обяснява пред наш репортер човек от бранша. И добавя, че очевидно нашенецът се свързал с траурните агентки именно с тази цел. Съответно, последвало мнимо посещаване на адрес, издаване на свидетелство за смърт, подписано с името и парафа на реален лекар, който обаче и хабер нямал за цялата история. „Най-фрапантното е, че този доктор въобще не е бил в България по това време!“, разкрива още нашият източник. И добавя, че било въпрос на детска игра с въпросното свидетелство да се издаде и смъртен акт. „Нещата са такива, че

документално могат да ви усмъртят за един час!

Има ли свидетелство за смърт, после никой не проверява, а направо издава смъртния акт“, казва още довереният ни човек.
Схемата обаче се пропукала, когато се пристъпило до разговори със американската застрахователна компания с цел изплащане на застраховка. Оттам започнали щателна проверка, тъй като току-така подобна колосална сума не се изплаща, обясняват още запознати със случая. US-застрахователите установили, че нещо не е както трябва и по едно време настъпил „Лазаровден“. „Оказа се, че човекът „възкръсна“”, лаконичен, но и достатъчно красноречив бе прокурор от върховете на държавното обвинение, който пряко наблюдава разследването. Той потвърди пред „ШОУ“, че впечатляващата цифра от 5 милиона долара е действителна. Крещящата въпросителна в цялата схема е, че на практика кремация... има!

„И тук се питаме: щом човекът е жив, кой всъщност е бил пъхнат в крематориума?“

риторично пита източник на „ШОУ“ сред разследващите.

„Идва братът на някакъв човек, който живял в Америка, и казва, че е починал. В действителност е имало идея той да получи някаква застраховка на голяма стойност, но това не се е случило. Тоест – няма причинени вреди“, обяснява пред „ШОУ“ адвокатът Бранимир Балачев, който е бил ангажиран от двете „реквиемки“. Топюристът потвърди, че те са разследвани за документно престъпление и че има повдигнати обвинения, като разясни, че разследването към момента е в съвсем начален етап.

Засега прокуратурата е абсолютно лаконична. Пред „ШОУ“ говорителката на районното обвинение във Варна се измъкна с дежурното: „разследването продължава“.

Все още не е ясно кой каква роля има в цялата афера, но пък за сметка на това случаят се оказал повод разследващите да „подпукат” целия погребален бранш. Една от причините била издирване на трупа, който отишъл в пещта на мястото на „американеца“. Редица разпити, няколко уволнения в държавни болници, претърсвания и изземвания на компютри и документация са само част от реализацията на разследващите, заели се с разнищването на погребалната мафия. На 16 януари спецове, придружени от прокурор от Районна прокуратура – Варна цъфнали в болниците „Света Анна“ и „Света Марина“ в града. Щателни проверки на документацията изкарали наяве безобразните и порочни практики за гратисното вкарване на трупове в моргите. Безогледното внасяне на безименни покойници в препараторните зали, липсата на ясен отчет и прибирането на „пари на джоб“ шокирало разследващите.

Последвали три уволнения

като ръководствата на болниците само чакат протокола от разследването, за да вземат още по-крути мерки.

Освен масираните обиски разследващите не пропуснали да наминат и към "гаража на ужасите", който се намира срещу Окръжна болница във Варна, чието съществуване разкри отново именно "ШОУ". В двете клетки в подземния гараж "реквиемките" за "по-лесно" държали труповете, като по този начин избягвали плащането за морга през зимните месеци. Според източниците ни тази практика май не е приключила, тъй като отново имало потресаващи находки.

Дали влас(т)ите ще се удавят накрая на Дунава и нещата ще приключат само с обвиненията в документни престъпления, или пък ще бъдат намерени доказателства и ясни виновници за опита с измама да се приберат 5 милиона долара от застраховката, „ШОУ“ обещава да проследи.

Орлин ФИЛИПОВСКИ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Афера за $5 милиона размъти блатото на погребалната мафия! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди