изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-01 @ 05:33 EET
ПОЧИНА ОТЕЦ ГЕОРГИ ОТ ЖЕГЛАРЦИ    
Общество На 92-годишна възраст в късната вечер на 12 февруари е починал отец Георги Пейчев от село Жегларци. "Отиде си един свят човек, чиято вяра, молитви и благи духовни напътствия бяха утеха и опора за мнозина", пише сайтът pravoslavie.bg.

В памет на отец Георги той припомни негови думи от интервю през 2007 г.: “Знаете ли какво представлява гробът… Това е една какавида, една пашкулка. Гледаш например гъсенцето по дърветата как яде лист и лази по листата. И после се затваря в таз пашкула гъсенце, а излиза пъстра пеперуда. Това малко чудо ли е, питам. Това представлява нашият гроб. Затваряме там голото си тяло, а излизаме с крила на пъстър ангел. Ето това очакваме, натам отиваме, туй е наредено от Бога…“
За православните християни скромният добруджански свещеник бе жив и действен български светец в 21-ви век.
При комунистическия режим отец Георги е тероризиран, притискан, всячески му е въздействано да не насочи по пътя си тримата си синове - свещеници, както и много други от региона.
Приживе пред къщата му и малкия домашен храм постоянно имаше коли с регистрации от цяла България. В последните седмици, когато се разчу, че е тежко болен, за 2-3 дни през дома са минавали по 500 човека, съобщиха децата му, пише clubz.bg.
В интервю за НДТ преди години неговият племенник историкът Божан Пейчев сподели, че няма друго място у нас като добруджанското село Жегларци, което да е дало толкова много свещеници. Само фамилията на отец Георги от две поколения е дала 11 свещеници и една жена-богослов, сред тях и отец Стоян Иванов.
След подписването на Крайовския договор през 1940 г. семейството се установило в  с. Жегларци. Срещу оставения в Румъния имот, тук им дали къща. Когато през 60-те години на миналия век стъпили на краката си и могли да си построят собствени домове, тази къща била превърната от фамилията в църква, заедно с прилежащия й терен. Предишната църква в селото била разрушена в зората на социализма. Тогава Георги бил предложен за кмет на селото, но започнали разногласия с партийната власт. Той се разбунтувал и решил да се образова и да завърши Софийската духовна семинария в Черепишкия манастир. Пет години след като завършил и започнал да служи в църквата в селото, най-големите му синове и племенници също решили да продължат образованието си в семинарията. По време на социализма църквата многократно била запечатвана, а свещеникът арестуван.
Георги бил ръкоположен за свещеник през 1962 г. и дълги години служи в църквата в селото. Преди години в църковен храм е превърната част от бившето училище, тъй като старата църквичка била малка и сега служела като параклис. Преустройването на новата църква, която носи името “Св. Георги” било  по инициатива на фамилията Пейчеви и със съпричастността на хората от цялото село.
Трима от синовете на Георги също са тръгнали по неговия път, както и децата на двамата му братя. Негов племенник е отец Стоян Иванов, който почина през лятото на 2014 г. Той  бе председател на църковното настоятелство на храм "Св. Троица" в Добрич, епархийски съветник, бивш архиерейски наместник и основател на приюта за бездомни и социалната трапезария към храма.
“Няма друго място в страната, където толкова хора да са се насочили към служба на Бога. Ние сме типичен пример на българско православно християнско семейство”,  споделя пред НДТ Божан Пейчев. НДТ
 


Сходни връзки

ПОЧИНА ОТЕЦ ГЕОРГИ ОТ ЖЕГЛАРЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди