изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:24 EET
Тодор Батков: Давам акции на “Левски” срещу финансова помощ    
Интервюта Собственикът на “Левски” Тодор Батков обяви историческо за феновете решение - всеки, който дари пари за финансовото спасение на клуба, ще получи съответния брой акции. Адвокатът го направи в интервю за levski.bg.

- Г-н Батков, бе изнесена информация, че сте заявили готовност да прехвърлите част от акциите, които притежавате в капитала на “Левски”, на привърженици, които изразят желание да подпомогнат клуба. Бихте ли обяснили какво в действителност е вашето намерение?

- По време на предишното заседание на управителния съвет, на което бях поканен, заявих това свое намерение. Същия ден беше учреден и Бизнес клубът към тръста на привържениците “Синя България”. Тогава отново повторих това свое намерение. С две думи, ситуацията е следната: клубът изпитва сериозни финансови проблеми в началото на полусезона. Те са предизвикани от натрупани немалко задължения през последните две-три години. Изплащането на тези задължения е условие за издаване на лиценз за участие на “Левски” в европейските турнири през тази година. Става дума за сума от порядъка на милион - милион и двеста хиляди лева. В нея влизат заплати на първия отбор и персонала за декември, задължения към клубове за привлечени футболисти, както и задължения по неплатени възнаграждения на освободени футболисти и треньори. В същия момент клубът продължава да функционира, тоест необходими са и свежи пари за осъществяването на дейността. На този етап, след като вече приключихме със селекцията през зимната пауза, говорим за свежи постъпления в бюджета на клуба от порядъка на минимум 500-550 хиляди лева месечно.

От началото на 2015 г. клубът реализира приходи от близо 1,5 млн. лева, половината от които бяха осигурени от мен. Всички те отидоха за погасяване на стари задължения и частично финансиране на текущата дейност.

- Бихте ли обяснили какво всъщност възнамерявате да направите?

- Аз притежавам пряко като физическо лице повече от 80,5 милиона акции от капитала на клуба, които акции са платени и капиталът е вписан в търговския регистър. Освен това чрез кипърско дружество притежавам още акции за над 10 милиона със същия статут. Неведнъж съм заявявал, че не гледам на “Левски” като на търговско дружество. Не очаквам да получавам дивиденти, нито пък гледам на акциите, които притежавам, като на обикновен актив в търговско дружество, с които бих могъл да търгувам. Винаги съм смятал, че всеки, които обича “Левски”, трябва да е съпричастен в това дело, за да бъде клубът финансово стабилен и с успехите си да радва своите привърженици. Нещо повече, не мисля, че има разлика между моя принос и приноса например на всеки привърженик, който си купува карта или билет за всички домакински мачове, фланелки на децата. Страшно много хора обичат “Левски” – хора най-различни, хора с различни финансови възможности. Моят апел е към всеки, който може да отдели в този тежък момент каквато и да е сума, да я дари в касата на клуба, срещу което ще получи от мен безвъзмездно съответния пакет акции. По този начин ще стане акционер и ще участва в общото събрание и ще се чувства съпричастен към съдбините на клуба.

- Напоследък има не едно изказване от състоятелни хора, които обичат “Левски” и които ви упрекват за грешки в управлението, за недалновидна финансова политика. Не липсват и мнения от типа: “Батков надроби тази попара, Батков да се оправя”.

- Да, грешките не са една и две, но истината е, че винаги всичко е правено в името на “Левски” и за доброто на “Левски”. Не бива да звучи като оправдание, но аз никога не съм се намесвал пряко в управлението на клуба, нито съм налагал мои виждания за привличане на футболисти и ангажиране на треньори. Никога! Винаги през последните 11 години съм бил финансовият гръб на клуба, който е покривал дефицита в приходната част на бюджета – седмица след седмица, месец след месец, година след година. Просто през последните няколко години се натрупаха твърде много неуспехи – клубът не се представи добре в европейските турнири, почти нямаме качествени футболисти, от трансфера на които да получим съществени приходи, все по-трудно става намирането на спонсори. А и при мен, в моя бизнес през последните години, нещата не се развиват съвсем удачно. Въпреки доброто ми желание не мога да отделям толкова средства, че да покрия дефицита на клуба изцяло.

- Обяснете какво конкретно трябва да направи примерно привърженик на “Левски”, който желае да получи пакет акции от вас?

- В момента клубът организира отпечатването на акциите от новата емисия в печатница “Демакс”. Докато новите акции бъдат издадени, клубът отпечатва временни удостоверения на мое име. Всеки, който желае, може да се обърне към клуба, към националния клуб на привържениците, към тръста “Синя България” или към мен лично и да изяви своето желание. Готов съм да джиросам съответния пакет акции и съответно той да бъде вписан в книгата на акционерите. Той трябва да внесе номинала на акциите в касата на клуба или по сметка като дарение, за което ще бъде оформен съответният договор за дарение.

- Не напомня ли това на неуспешния опит на ЦСКА да пласира акции миналата година?

- Не, говорим за съществуващи акции, които са изцяло платени от мен и са мое притежание. Аз съм свободен да ги прехвърля на когото искам, включително безвъзмездно. Емисията на колегите от ЦСКА беше за увеличение на капитала и беше под формата на публично предлагане на акции. Както знаем, тя се провали. Моята инициатива няма характер на публично предлагане на акции. Вече се консултирах и с регулатора – Комисията за финансов надзор.

- И все пак как мислите, ще се стабилизира ли “Левски” финансово?

- Ситуацията е доста тежка, но аз съм оптимист. Разчитам на съпричастността на всеки, който желае да се включи. Пред началото сме на пролетния дял на първенството. Предполагам, че ще има поне девет домакински мача. Призовавам всеки, който обича “Левски”, да си купи билет, а който желае да се включи в акционерния капитал, го каня да се възползва от възможността, която споменах по-горе. С общи усилия съм убеден, че ще успеем.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Тодор Батков: Давам акции на “Левски” срещу финансова помощ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди