изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:31 EET
Най-големият туроператор в света "Томас Кук" спира да лети до Варна и да води туристи!    
Туризъм Защо министърката на туризма Николина Ангелкова отряза Би Би Си за суперизгоден за страната ни медиен договор? До какви последствия доведе това за българската икономика? Има ли „гнили ябълки” в новосъздаденото министерство по туризма? Командва ли шуробаджанашки кръг този стратегически сектор?

Странните управленски решение на Николина Ангелкова, известна като протеже на президента Плевнелиев, продължават. Онзи ден ви разказахме как е назначила за своя заместничка тежкия номенклатурен соцкадър Ирена Георгиева, висша шефка в някогашния Комсомол и служителка в една от сенчестите фирми на Държавна сигурност – „Интербалкан”

Днес ще разберете защо и как госпожа министърката е отрязала една от най-авторитетните световни телевизии и какво е произтекло от скандалното ѝ поведение.

Още при първия кабинет на Бойко Борисов започват преговори с Би Би Си за крупен рекламен договор. Предварителната стойност е 1,5 милиона евро. За тези пари е договорено излъчването на 240 спота, промотиращи България като примамлива туристическа дестинация.

При кабинета на Орешарски са договорени по-изгодни условия. Парите, които ще плащаме на Би Би Си, падат пет пъти – до 290 000 евро, а броят на спотовете скача до 344. Рекламата предвижда излъчвания в континентална Европа, Великобритания, Русия и Китай. Всички излъчвания – в праймтайма. В обсега на транслацията са над милиард и половина зрители!

При служебния кабинет на Георги Бизнашки министър Щонов одобрява процедурата и я съгласува с Националния съвет по туризъм. Съветът взима решение супер изгодният договор да бъде сключен. Клиповете е трябвало да стартират в началото на 2015 г., защото предварителните пакети и записвания за летния сезон приключват до средата на април – тоест, това е идеалният период за реклама на страната ни.

Шефове от централата на Би Би Си посетили Варна и Банско. Във Варна се срещнали с всички туроператори заедно с представители на общината.

Междувременно са осигурени и пари в бюджета за плащането към Би Би Си. Средствата са извадени от структурата на Министерството на икономиката и са прехвърлени към новото ведомство на Николина Ангелкова. Чакал се е само нейният подпис под финалния вариант на контракта.

И тук започват абсурдите. Ангелкова отказва да подпише. Нещо повече – започва да се крие от екипите на Би Би Си, които търсят контакт с нея. Това принуждава телевизията да поиска официално среща или телефонен разговор с министърката (прилагаме писмото отделно - виж факсимиле 3). Фиксирана е датата 7 януари.

Вместо на 7-и да се състои такъв разговор обаче, на следващия ден в електронна медия излиза интервю на Ангелкова, която изсипва обвинения срещу Би Би Си – текстовете в договора били двусмислени, можело да има негативи за България, можело клиповете да бъдат некачествени – при положение че самата тя е щяла да ги одобрява преди излъчването им!

Стреснати от неочакваната атака, от Би Би Си пращат мейл до пресаташето на Ангелкова – Радосвета Чобанова (прилагаме го отделно - виж факсимиле 2). В мейла пункт по пункт са опровергани твърденията на министърката.

Би Би Си пишe официално и до всички участници в срещата във Варна.

Междувременно парите, предвидени за реклама, са върнати обратно в бюджета към 30 декември. Без обяснения.

Странно е, че министър Ангелкова два пъти се е виждала с представителя на Би Би Си Любомир Станиславов, но на тези срещи не е искала промяна или допълнителни уточнения в договора. Не е уведомила и че договор изобщо няма да се сключва.

Според експерти по този начин България пропуска уникален шанс за реклама по света на приемлива цена – и то точно когато на хоризонта се очертава най-слабият летен сезон от 25 години насам и когато имаме спешна нужда от кризисен пиар.

И тук идва най-тежкият въпрос.

Случайно ли е, че провалът на договора съвпада с отказа на най-голямата туроператорска фирма в света „Томас Кук” да изпращат самолети на летище Варна за целия сезон? (прилагаме отделно уведомителното писмо за канселиране на полетите от 12 януари, няколко дни след интервюто на Ангелкова против Би Би Си - виж факсимиле 1). „Томас Кук” държи монопола за английските и германските туристи, а липсата им край варненското море това лято допълнително ще намали общите приходи в сектора.

Това е безпрецентен факт, който мнозина в бранша свързват именно с ината на министър Ангелкова да подпише договора с Би Би Си!

Набива се на очи и следното сравнение – министър Ангелкова отказва 290 000 евро на европейска медия №1 за 344 спота. В праймтайма. А това е в пъти под цената за реклама на вътрешния пазар в големите български телевизии.

В същото време широко бе разтръбено как министерството на туризма ще похарчи 2 милиона лева за реклама на 50 неизвестни туристически обекта, до повечето от които няма даже път. За тези 2 милиона министерството ще получи 30 спота и 30 малки филма с излъчвания само на родния телевизионен пазар?! И то предимно в програмата на Нова телевизия!

http://www.burgasnovinite.bg

 


Сходни връзки

Най-големият туроператор в света "Томас Кук" спира да лети до Варна и да води туристи! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди