изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:21 EEST
ПРЕДИЗБОРНО ДЕРАТ НА ЖИВО: Ново 20: Умуват за 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери    
НовиниОбсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно, пише nakratko.bg.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ПРЕДИЗБОРНО ДЕРАТ НА ЖИВО: Ново 20: Умуват за 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди