изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:10 EEST
С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПОСЛЕДНИЯ БЮДЖЕТ ЗА МАНДАТА СИ    
НовиниКато балансиран и ориентиран към човека определи бюджета за 2015 г. кметът на общината Детелина Николова

В понеделник Общинският съвет на Добрич прие единодушно с 35 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“ бюджета на Общината за 2015 г.
Като балансиран и ориентиран към човека определи кметът Детелина Николова бюджета на Общината. Тя посочи, че характеристиката на 2015 година се обуславя от няколко групи фактори, които като цяло правят средата за съставяне и изпълнение на общинския бюджет още по-несигурна, в сравнение с 2014 година. „За разлика от други години, през 2015 година рисковете ще влияят в много по-голяма степен върху етапа на изпълнението на общинския бюджет и ще налагат многократни актуализации“, посочи Николова.
При съставянето на рамката на общинските финанси е имано предвид, че 2015 г. е година на местни избори, което налага планиране на извънредни средства за обезщетения на изборните лица. Заделени са ресурси за преодоляване на последствията от бедствията, за продължаване на финансирането на общия устройствен план на общината. Кметът посочи, че общините имат нова роля и ангажимент с неизяснена финансова отговорност по отношение на правителствената програма за саниране на частния жилищен фонд.
През последната година за плащания от програмен период 2007-2013 година се има предвид и необходимостта от значителен ресурс за собственото участие на общините. Продължава да е факт недофинансиране на част от делегираните дейности – разходните стандарти изостават от реалната издръжка, особено в социалните услуги. Друг фактор, който е взет предвид, при подготовката на бюджета е и реалната заплаха от неплатежоспособност на общините, породена от неустойчивата и противоречива нормативна и управленска среда, в която се изпълняват европроектите.
От 1 януари 2015 година минималната работна заплата се увеличава на 360 лева, а от 1 юли 2015 година на 380 лева, без включване на съответните ресурси в стандарта за общинската администрация. Средствата за делегираната от държавата дейност „Общинска администрация” остават замразени на нивото от преди шест години.„
Сред проблемите на общините, които не намират решение в Закона за държавния бюджет за 2015 година, са липсата на реформи и напредък в развитието на финансовата децентрализация, крайно недостатъчния ресурс за преодоляване на щетите от бедствията, дискриминационно отношение към общинската администрация чрез замразените от години стандарти, неотразяващи ръста на минималната работна заплата и допълнително възложените отговорности и др., посочи Николова.
 „И през 2015 година ще сме изправени пред предизвикателството да отговорим на нарастващите потребности и очаквания на гражданите в условията на продължаваща финансово-икономическа  нестабилност“, каза кметът. И подчерта, че основната цел на бюджет1`2015 е запазване на финансовата стабилност и недопускане на рискове.
Местните приходи са планирани на база оптимизиране събираемостта на приходите от местни данъци и такси и от наеми, както и установяване и събиране на несъбрани през минали години налози. Разходите за работна заплата са увеличени от 5 до 10 % както в делегираните от държавата дейности, така и в общинските дейности. Планирани са средства за социално-битово и културно обслужване на персонала в размер до 3 на сто от плановите разходи за заплати на лицата назначени по трудов договор, както и средства за работно облекло на всички работещи в бюджетната сфера.
Общият размер на проектобюджета за 2015 година е 49 475 600 лева,  от които  27 835 886  лева от държавни  приходи  и  21 639 714 лева  приходи от местни дейности. Осигурени са бюджетни средства за капиталови разходи  в размер на 2 800 495 лева.
Решено бе, остатъкът от 4605 лева от дарителската кампания за наводнението, след извършване на неотложните ремонтни дейности в пострадалите детски градини и в детска ясла № 6, да бъде предоставен на Детска ясла № 6 „Първи юни”.
На заседанието си вчера общинските съветници одобриха и капиталовата програма на общината, която е в рамките на 16 057 699 лева. Над 13 милиона лева са предвидените инвестиции по проекти, които се изпълняват с европейски средства. 11,5 милиона лева ще бъдат усвоени по проекта за изграждане на Регионално депо за отпадъци край добричкото село Стожер. 2 450 000 лева ще са собствените бюджетни средства, предвидени за различни строителни дейности и за благоустрояване на междублокови пространства, изграждане на тротоари, пешеходни подходи и пътеки. 400 000 лева са предвидени за възстановителни работи в пострадалите от наводнението през миналото лято Детска ясла № 6 и детските градини № 23 и № 24. Целевата субсидия за капиталови разходи от държавния бюджет да е в размер на 414 000 лева, като по-голяма част от средствата – 240 000 лева, са за изграждане на водопровод и канализация по ул. «Генерал Колев». НДТ


 


Сходни връзки

С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ПОСЛЕДНИЯ БЮДЖЕТ ЗА МАНДАТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди