изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:20 EEST
НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, ПРОШКА    
Новини Сирни заговезни или още Прошка е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден винаги в неделя. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите.

Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана. Прието е още да се хвърля кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват.
В неделя се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. В някои краища на страната на този ден спазват обичаят "оратници" - това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.
За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. Празникът е известен още и с името Прошка. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката - "Простено". "Прости" пък е задължителният отговор. НДТ


ТРАДИЦИОННИ РЕЦЕПТИ ЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

НАРОДЕН КАЛЕНДАР: 26 ФЕВРУАРИ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА"

 

7 рецепти за баница със сирене за Сирни заговезни

 

КУКЕРСКИ ИГРИ И ПРЕСКАЧАНЕ НА ОГЪН НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

 

НАРОДЕН КАЛЕНДАР НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА"


Рецепти за Сирни заговезни

НАРОДЕН КАЛЕНДАР: НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, "ПРОШКА"

 


Сходни връзки

НЕДЕЛЯ - СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ, ПРОШКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди