изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:58 EEST
ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ ДОМЪТ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА    
Новини Дарение на стойност 2000 лева получи в петък Домът за медико-социални грижи за деца. То е във вид на 200 кв. м ламинат, с който ще бъде ремонтиран целият втори етаж на Дневният център за деца с увреждания към дома, където има занимални и спални за децата, съобщи директорът на дома д-р Снежана Александрова.

Дарението бе предоставено от търговската верига „Мосю Бриколаж“. То е осигурено, благодарение на кампания, организирана от търговската верига в края на миналата година, чиято цел е да се направи Коледа наистина красива, обясни управителят на магазина в Добрич Василен Башкиянов. От оборота от продажбата на коледни артикули е бил заделен процент за благотворителната инициатива. Такава инициатива е имало във всички градове, където търговската верига има магазини. В Добрич е решено да се подпомогне Домът за медико-социални грижи за деца. Василен Башкиянов увери, че и занапред ще бъде подкрепян домът, защото децата наистина имат нужда. Той подчерта, че за дарението са помогнали всички клиенти на магазина. Дали и занапред ще има подобни кампании, ще реши ръководството на търговската верига, но Башкиянов се надява, че тази инициатива ще стане традиционна.

„Не сме си и мечтали за такова дарение“, сподели д-р Александрова. Тя посочи, че през изминалата година са успели да ремонтират поетапно първия етаж на центъра. Сега наведнъж ще могат да ремонтират целия втори етаж.

За изминалата година екипът на дома и дневния център е успял да ремонтира първия етаж на центъра. „Най-голямата ни гордост за миналата година е мултисензорна зала“, сподели д-р Александрова. Тя е открита в навечерието на Коледа. Тя е станала възможно, отново, благодарение на дарителска кампания на гражданите на Добрич. В нея са се включили фирми и частни лица. Само за един месец са  набавени нужните средства.

„Можем да претендираме, че е на много добро техническо ниво. Закупили сме възможно най-добрите предложения“, посочи д-р Александрова.

Целта на сензорната стимулация е да стимулира възприятията в децата, сподели Таня Бербенкова – психолог към центъра. Тя посочи, че има пет сетива, които трябва да се стимулират. На децата от аутистичния спектър много добре въздействат както звуковата, така и сензорната стимулация. Това са светлините, които имат успокояващ ефект. Има дактилна стимулация – чрез допир да усетят повърхностите – топли, студени. Лампата с рибки е за зрителна стимулация, която действа успокояващо на децата от аутистичния спектър. Децата се научават стъпка по стъпка да заучават цветове, различен ритъм.

„Това е предизвикателство към средата. Голяма част от тези деца не смеят много неща да предприемат, защото се страхуват. Тук средата ги изважда от това състояние и те започват да експериментират. Виждат, че няма нищо страшно да се докосне едно нещо“, сподели директорът на дома. Всички деца могат да ползват залата, като има различни програми – успокояващи, възбуждащи. Въздейства се на емоционалното състояние на децата, което е много важно – те да не са напрегнати, а да са спокойни. В зависимост от неохбодимостите на децата, се използват различните програми.

През изминалата една година е направена и Монтесори зала. Тя развива фината моторика на децата, която е пряко свързана с говорните им умения. Има много деца със затруднения в говора, които практикувайка работа с ръцете развиват и говорната мускулатура, и говорни умения, обясни д-р Александрова.

 „Дарителски кампании ни дадоха възможност да обслужваме децата на доста по-високо и сигурно ниво. Монтирахме система за пречистване на водата и децата пият и се готви с такава филтрирана вода. Имаме климатична система, която е благодарение на „Цептер“ и фризьорски салон „Визаж“. Системата е за пречистване на въздуха в рехабилитационните помещения. Предоставени са и две системи за почистване с пара, които се използват в поддръжката на помещенията. Заключителният етап на кампанията ще бъде на 25-и февруари във „Вила ди Полета“.

Пред НДТ майка на дете, което посещава центъра сподели, че е много съм доволна от грижите, които се полагат, а също и от постигнатите резултати. „Идвали сме, прекъсвали сме и пак сме се връщали. За пет години виждам оздравяване на детето си. То вече ще се интегрира в детска градина, в училище. Такива са ни плановете – да стане ученик, който да е равноправен на останалите деца“, сподели майката. Момченцето първоначално е ползвало дневна грижа, а сега посещава центъра само почасово. Много съм доволна от всички специалисти,ь сподели майката.

Д-р Александрова посочи, че има много голям интерес към Дневния център към дома. Той е за деца от нула до седем години, за които никой друг не предлага социална услуга.

Центърът се посещава от 70 деца от общността. От тях четири са на седмична грижа, които са от областта, а 25 са на дневна грижа, а останалите посещават центъра почасово. Децата са със заболявания на нервната система, с отклонения в двигателната функция, епилепсии, поведенчески разстройства, логопедични проблеми и др. НДТ



 


Сходни връзки

ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ ДОМЪТ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди