изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:07 EEST
Ген. Стоян Тонев напуска парламента    
ПарламентГен. Стоян Тонев подаде оставка като депутат и като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, съобщиха от ГЕРБ.

Това е станало след разговор с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самият Борисов написа в профила си във Фейсбук по-рано днес, че ако изнесената информация за злоупотреби във ВМА се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е ген. Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ.

Стоян Тонев бе избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание.

В молбата си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, той заявява:

„Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи - Прокуратура и Сметна палата. Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение - ВМА и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми“.

Вчера ген. Стоян Тонев, който е бивш началник на ВМА, обяви, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

Исканията на Тонев, който е бивш началник на ВМА, са заради разследване на bTV, което вчера схема за източване на милиони левове от Военно-медицинска академия (ВМА), докато той е бил директор. Журналистическото разследване показа нарушения в клиниката по дерматология, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Данните са от одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г. Държавна проверка установява, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 млн. лв. Т.е. през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

Междувременно от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Военно-окръжната прокуратура е започнала разследване по казуса с ВМА. То е срещу длъжностни лица от болницата за безстопанственост. Към момента по делото няма обвиняеми.  dir.bg
 


Сходни връзки

Ген. Стоян Тонев напуска парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди