изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:02 EET
НЕДОСТИГ НА СЕМЕНА ЗА ФАСУЛ ОТЧИТАТ СЕЛЕКЦИОНЕРИ    
ЗемеделиеСпоред селекционера проф. Димитър Генчев, директивата за 5% бобови култури не е обезпечена


Семепроизводството на фасул трябва да излезе извън Добруджанския земеделски институт, заяви на информационна среща вчера селекционерът проф. Димитър Генчев. Той е завеждащ секция „Селекция на бобови култури” в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Работи в научната структура от 1978 година, а от 1983 г. оглавява секцията, която отговаря за селекцията на фасул, леща, фуражен грах, нахут.
Според него, изискването земеделските производители да засеят поне на 5% от площите си бобови култури - фасул, грах, леща, нахут, за да получат субсидии, не е добре обезпечено.  „Главният проблем е липсата на семена от тези култури. Стопаните са планирали колко декара трябва да засеят, но няма семена. Защото преди да се въведе тази директива, е трябвало 2-3 години преди това да се работи по обезпечаването й“, коментира проф. Генчев. 
Той обясни, че изискването се въвежда, за да се обогатява почвата, за подобряване на почвените характеристики, тъй като бобовите култури обогатяват почвата с азот, подобряват структурата й. Той е много добър предшественик на всяка култура, особено на житните култури. Идеален предшественик е на пшеница, царевица.
Освен това, фасулът е богат на антиоксиданти, съдържа и витамин Е, който също е много силен антиоксидант. Бобът има много хранителни вещества, семенната обвивка е богата на диетични влакнини, които в тънките черва попиват токсините и предпазват от ракови заболявания. Допринася за подобряване на нивото на кръвната захар.
Разчетите са, че здравословната норма фасул годишно е 5 килограма на човек, за което у нас трябва да се засеят 350 000 декара, но за целта е нужно да има семепроизводство от 10 000 декара, което е много над възможностите на Добруджанския земеделски институт. За тази година той е произвел над 20 000 тона семена, които вече са реализирани, обясни семепроизводителят.
През последните години българинът сее фасул основно в двора си, но големи площи няма – максимум 100-200 декара. Проблемът е в прибирането. За да се реши, трябва да се осигури малогабаритна техника, посочи проф. Генчев. Той припомни, че най-много фасул в България се е сял по време на Втората световна война – 1,5 млн. декара. Преди промените държавното ръководство искаше да се осъществят 400-500 хиляди декара.  Идеята беше фасул от България да се изнася за Куба, а срещу това ние да получим захар. През последните години няма точна информация колко фасул се сее у нас, но, ако има 30 000  декара, пак е добре, посочи той.
През 2014 г. в ИАСАС за втора година са били изпитвани три сорта фасул на Добруджанския земеделски институт - два с блели семена – Блян и Устрем, а третият е пъстър /пинто/ - Вежен.  Очаква се тази година да бъдат регистрирани.
И трите нови сорта са за машинно прибиране. Те узряват средно с 10 дни по-рано от другите досега отглеждани - готови са за бране около 20 юли. Растенията са прави, не се пукат шушулките им и не падат по земята.
Загубите са между 5 и 10 %. Селекционерите работят при селекцията на сортовете за тяхната устойчивост на основните болести – орлов пригор, бактериален пригор и аниракноза.  Друго заболяване е склеротинията, която е известна като болест основно по слънчогледа. Поради това се препоръчва да се спазва сеитбооборотът и да не се сее фасул след слънчоглед.
Добруджанският земеделски институт има регистрирани 13 сорта леща, но се предлага основно сортът Илина, при това след предварителна заявка. Лещата е култура, която винаги добре се отплаща, защото през пролетта винаги има влага за нея, посочи проф. Генчев.  Според него, за животновъдството най-удачната култура е грахът в сравнение с фия. Основната причина е по-високата му продуктивност. Сортът, който ДЗИ досега предлага е Кристал, а по-нов сорт е Мишел.
В отговор на въпрос от земеделски производители проф. Генчев коментира, че за биоземеделие най-подходящата бобова култура е грахът, защото по-лесно може да се води борба с плевелите без препарати. 
Селекционери от Добруджанския земеделски институт и експерти от Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ ще представят на съвместна информационна среща в Добрич възможностите за отглеждане на протеинови култури и за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период. НДТ
3 март – Освобождението на България
 


Сходни връзки

НЕДОСТИГ НА СЕМЕНА ЗА ФАСУЛ ОТЧИТАТ СЕЛЕКЦИОНЕРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди