изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:02 EET
ОТВОРЕНИ ВРАТИ ВЪВ ВОЕННО ГРОБИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ    
НовиниС панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от турско робство и празничен водосвет ще започне честването на 3 март - национален празник на Република България и 137 години от Освобождението на България. Те ще започнат в 9,30 часа в храм „Свети Георги“. Тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя и отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението на България от турско робство ще започнат от 10.30 ч. пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на  загиналите руски воини.


Празничният концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов е с начален час 12 ч. на естрадата на площад „Свобода“.
Цветя ще бъдат поднасяни на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, ген.-лейт. Цимерман, Добротица, Алеята на опълченците във Военно гробище музей, Фьодор М. Достоевски.
От 9 до 15 часа във Военно гробище-музей ще има Ден на отворените врати.
В Алеята на опълченците във Военното гробище-музей в Добрич са положени костите на 23-ма храбри мъже, участвали в битки по време на Руско-турската освободителна война. Алеята на опълченците е изградена за 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство. Тогава костите на героите, сражавали се на Шипка, при Шейново, край Стара Загора, Казанлък и на други исторически места по време на войната, са пренесени от родните им места в мемориалния комплекс. Сред опълченците от Добруджа, които са воювали под  командването на руски генерали, са Калчо Вълков, Васил Контаров, Петър Опълченов, Димитър Ковачев, Зиновий Дерменджиев, Атанас  Диамандиев и редица други. В Регионалния исторически музей се съхраняват саби, ятагани и друго лично оръжие, ордени и медали на опълченците. Сред реликвите е евангелие в кожена торбичка, дарено от Цар Освободител - руския император Александър II, на опълченеца Кузман Христов. НДТ


 


Сходни връзки

ОТВОРЕНИ ВРАТИ ВЪВ ВОЕННО ГРОБИЩЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди