изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:58 EET
Бесарабската българка Елена: България е вторият ми дом след Луганск    
Общество Бесарабската българка Елена Кюркчю търси спасение в България. Тя е напуснала Луганск в деня, в който снаряд е разрушил дома й. У нас Елена дава всичките си пари, за да наеме квартира, но става жертва на измама. Въпреки че е сама, излъгана и няма покрив над главата си, Елена иска да остане в България - единственото място след Луганск, което счита за свой дом, разказва тя пред Нова телевизия.

"Много е страшно! Защо убиват хора - и деца, и възрастни хора, не знам", споделя Кюркчю.

В нощта, в която домът на Елена рухнал, тя и семейството й напуснали Луганск. Избягали само с дрехите на гърба си, малко пари и много надежда. Отишли в Москва, където доброволци ги приютиили във физкултурен салон. Крайната цел на бездомното семйство обаче, била България - родината на техните предци.

"Обичам българския език, България и българския народ. Баща ми много ми разказваше за българската история, за хан Аспарух. Майка ми и баща ми са с български произход. Преди 200 години са се заселили в Украйна - в Буджакските степи", казва Елена.

Така наречените бесарабски българи в Украйна са над 140 хиляди. Потърсили спасение там по време на Руско-турската война. 200 години по-късно обаче, българските традиции в домовете на тези хора са все още живи. Потомците им говорят езика ни и сега, когато се нуждаят от помощ, я търсят тук - в България. Като Елена, на която българин обещал да наеме жилище у нас.

Семейството дало последните си пари, за да изпрати Елена в България. В София жената трябвало да подготви апартамента и да изчака семейството си. Но вместо в апартамент мъжът я настанил в малка стая без кухня. Сега Елена е сама и няма дом. Но има надежда.

Че това е нейната България потвърдила и Агенцията за българите в чужбина с удостоверение за произход. Сега Елена очаква и гражданство. Започнала е работа и търси да наеме място, което да нарече свой дом, за да не се чувства "чужд сред свои".  http://www.trud.bg

СТРЕЛБАТА НЕ СПИРА. ВСЕКИ ДЕН ХОРА ЗАМИНАВАТ

ЖИТЕЛИТЕ НА ГУРКОВО ГОТОВИ ДА ПРИЕМАТ БЪЛГАРИ ОТ УКРАЙНА

МЕЖДУ 300 И 500 ХИЛЯДИ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В УКРАЙНА

Българи срещу българи в братоубийствената война в Донбас

ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР МЪЛЧАТ, НО: Българи от Измаил: Започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия!

Васил Василев: България незабавно трябва да предложи убежище и гражданство на всички украински граждани от български произход

ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР МЪЛЧАТ, НО: Българи от Одеса се разбунтуваха срещу войната и мобилизацията на Киев

"Независимая газета": Българи едва не започнали въстание в Одеса

Честит ден на бесарабските българи!

ФАШИЗМЪТ ДЕЛИ ХОРАТА НА УКРАИНЦИ И ДРУГИ: Порошенко праща българи на война

 


Сходни връзки

Бесарабската българка Елена: България е вторият ми дом след Луганск | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди