изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:17 EET
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОСВОБОЖДЕНИЕТО В ЛИТЕРАТУРАТА    
КултураРегионална библиотека „Дора Габе” организира изложба на библиотечни документи под  мотото „Освобождението на България и град Добрич в художествената литература”.

От фонда на сектор „Книгозаемане” са представени емблематични творби, посветени на борбите на българския народ за освобождение от османско иго. Част от представените заглавия са “Свобода или смърт” на Любен Каравелов, “Българският въпрос” на Г. С. Раковски, ”Как станах хайдутин”-Панайот Хитов, „Под игото“ и “Епопея на забравените” на патриарха на българската литература Иван Вазов, “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов, “Време разделно” на Антон Дончев. Изложбата представя и авторите Яна Язова, Стефан Дичев, Владимир Зарев, Стефан Цанев и др.
Представените в изложбата произведения носят своя емоционален заряд и го предават от поколение на поколение, разкриват сложния духовен свят на българина през периода на близо петвековното османско владичество, неговата борба и стремеж за възстановяване на българската държавна независимост. Изложбата представя  документи и от фонда на  сектор „Краезнание” на библиотеката - книги, периодични издания, библиографски справочници,  графични издания, ксерокопия на архивни документи от добричкия държавен архив, и др.
Освобождението на Добрич е разкрито в сборниците: „Толбухинският  край по време на Освободителната война 1877-1878 г.”, „История  на град Толбухин”,  „История на Добруджа”, т. 3; „По бойния път на освободителите 1877-1878” и „Освободителната война 1877-1878” на Цонко Генов; „Кратка история на Добруджа”; „Добруджа през вековете” и „Добруджа някога” на Любен Бешков и др.  Особен интерес представляват книгите „Исторически бележки из нашето минало” на Иван Генов, издадена в Добрич от печатница „Добруджа” през 1901 г.; „България. Френска хроника 1876-1878 г.”; „Някогашният  Добрич” на Данаил Бекяров и много други.
В експозицията са представени и произведения от художествената литература, в които е отразено Освобождението на град Добрич и Добруджа като в книгата „Народностни материали за Добруджа”, том първи, на свещеник Павел Атанасов. В сборника „Как ние освобождавахме България”, част втора, Михаил Греков описва своите спомени, свързани с пребиваването му в Добруджа по време на Освободителната война 1877-1878 година. Паметните събития от 1878 г. са пресъздадени и в разказа „Опълченецът” на  Георги Балабанов, както и в романите на Драгни Драгнев „Обич и гняв” и „Сабя на брега”, в стихотворенията „Освобождението” и „Свободата  на Добрич” от стихосбирката „Дните бягат” и др.
Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката  и може да бъде разгледана до 12 март. НДТ
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ОСВОБОЖДЕНИЕТО В ЛИТЕРАТУРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди