изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-04 @ 05:02 EEST
НОВИ ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМ В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ДОБРИЧ    
НовиниОтпада изискването за родителите, чиито деца ще постъпват в детска ясла и градина в Добрич, да представят удостоверение за платени местни данъци и такси

Нови правила за прием в детските ясли и градини публикува Община Добрич. С тях се определят редът и условията за прием на деца в общинските детски ясли и целодневните детски градини.  „Опитали сме се да бъдем максимално коректни и услужливи за родителите. Нищо ново не се залага като изисквания, а по-детайлно се изписват изискванията при кандидатстване, както и преференциите при класиране“, коментира началникът на общинския отдел „Образование“ Нейчо Нейчев. Той посочи, че с новите правила се дава възможност да се обявят списъци с незаетите места и, ако родителят желае, да премести детето си, независимо дали е записано или не в детско заведение.
Заложените изисквания и преференции са съобразно нормативните актове на национално и общинско равнище. Отпада като изискване родителите да представят при записване на детето удостоверение за платени данъци и такси към Община Добрич. Съответно, неплатените налози няма да бъдат основание за незаписване на детето в детска градина или ясла. „Надявам се родителите да оценят това“, посочи Нейчев. 
Той подчерта, че няма проблем с местата в детските ясли и градини в Добрич. През настоящата учебна година в целодневните детски градини в общината има около 2400 деца, като заетостта на базата е около 82 %. Обичайно по-голям интерес има към детските градини в централна градска част и широк център, но Нейчев увери,  че детските заведения имат достатъчно капацитет и няма да бъде върнато дете.
От тази година писмените заявления за прием на деца в общинските детски заведения се подават от 1 април до 31 май на всяка календарна година и важат само за децата, които навършват 3–годишна възраст в същата календарна година за ЦДГ и за децата до 3-годишна възраст за детска ясла.
Документите, които родител или настойник с постоянен или настоящ адрес в Добрич трябва да представи са заявление по образец, включващо трите имена на детето, ЕГН, постоянен адрес на родителите, телефон за връзка и е-mail адрес. Представят се още ксерокопие от акта за раждане на детето и оригинал за сверка, лична карта на родителя за удостоверяване на адресната му регистрация. Изисква се още документ, който да покаже заетостта на родителите, документ от работодател, че двамата родители /настойници/ работят по трудов или служебен договор, който да съдържа изходящ номер мокър печат с подпис и единен идентификационен код на фирмата. Безработните родители трябва да представят актуален документ за регистрация от Бюро по труда – Добрич. Ако са самоосигуряващи се, трябва да представят заверено копие от годишна данъчна декларация за предходната календарна година. При родител, който е пенсионер по болест без право на работа, се представя решение на НОИ. Ако е в отпуск по майчинство - служебна бележка от работодател или НОИ, а за студентите - уверение от ВУЗ.
При класирането в общинските детски градини и детски ясли с предимство се приемат деца, чиито родители са с адресна регистрация в района, намиращ се в близост до детското заведение, деца със заболявания, което се удостоверява в решение на ЛКК или ТЕЛК, деца от семейства, в които има други деца с тежки заболявания, такива, на които поне един от родителите е с инвалидност над 71%. Преференция се дава и на деца от многодетни семейства с три и повече деца до 18 г., в които децата в ученическа възраст посещават редовна форма на обучение, както и на близнаци  и тризнаци, сираци или полусираци, второ и следващо дете, ако друго дете от семейството посещава в момента същото детско заведение, деца на родители студенти, докторанти или специализанти в редовна форма на обучение, деца, настанени в приемно семейство, както и такива от специализирани институции и резидентни услуги.
Децата, които не ползват предимства, се приемат по реда на входящия номер. Списъците с приетите деца в първите групи в детските градини и детските ясли се обявяват на 10 юни на видно място във всяко детско заведение. От 10 до 20 юни се извършва записване на новоприетите деца в съответното детско заведение. Незаписаните в този срок деца автоматично отпадат от приетите и губят входящия номер, с който са участвали в класирането. До 30 юни на видно място в детските градини и детски ясли се изнасят списъци с незаетите места, ако има такива.
При записване и постъпване на детето в детското заведение родителите представят здравно – профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар, еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по - рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина/ детската ясла, изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване на детето в детска ясла и едноседмичен срок за ЦДГ, изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6–месечен срок преди постъпване на детето в детска ясла, данни от личния лекар за имунизационния статус на детето. Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детските заведения, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на съответната наредбата имунизациите в РБ. Изисква се и медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен. НДТ
 


Сходни връзки

НОВИ ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМ В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди