изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:33 EEST
ВЕЧЕ СМЕ ПОД ТИНЯТА: Парите за втора пенсия във фондовете се сринаха    
Икономика

Парите за втора пенсия в пенсионните фондове намаляват правопропорционално на срива на борсата, заяви пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев. Само за февруари спадът на оборота на борсата е 75 на сто. Такев обясни, че реално партидите се влияят от цените на акциите.



Причина за това е „продължаващата практика за вземане на неочаквани и противоречиви политически решения по теми, засягащи капиталовия пазар“, посочват от БФБ. Става въпрос за промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които бяха приети от депутатите миналия месец.

Според измененията дружества, притежаващи земеделска земя в България и имат акционери, регистрирани в страни извън ЕС и в офшорни зони, ще трябва да платят големи глоби, ако не са продали въпросната площ.

„Това доведе до силна реакция от страна на професионалните инвеститорски организации и асоциации“, посочват от фондовата борса.

На тази база Иван Такев посочва, че колкото са по-ниски акциите на цените на Българската фондова борса, толкова са по-малки инвестициите на пенсионните фондове, а фондовете именно инвестират парите, които получават осигурените лица, респективно пенсиите при равни други условия биха били след време по-ниски.

„При всички положения спадът на борсата обаче е право пропорционален на намалението на стойността на пенсионните партиди в пенсионните фондове”, казва Такев.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ВЕЧЕ СМЕ ПОД ТИНЯТА: Парите за втора пенсия във фондовете се сринаха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди