изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:49 EEST
Ципрас иска да се възобнови комисията за нацистки престъпления    
По света Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоява парламентарната комисия за проучване на нацистките военни престъпления в Гърция да започне работа отново. "Новото гръцко правителство има за цел да пристъпи към тази тема с повишено внимание и отговорност, както и с диалог и сътрудничество, поради политически, исторически и символични причини, като същото се очаква и от германското правителство", заяви Ципрас в реч пред парламента на Атина.

Според премиера възстановяването на работата на комисията е дълг на Гърция "към нейната история, към нейните бойци и към бойците от цял свят, които са дали живота си, за да се победи нацизма". Според председателя на парламента Зои Констандопулу целта на тази мярка е и да привлече вниманието на Европа към темата и да се засилят гръцките аргументи в нея.

Според повечето гръцки партии, в това число и управляващата СИРИЗА на Ципрас, Берлин трябва да върне на Атина кредита, който е принудил Гърция да вземе от нацистка Германия, както и да плати военни репарации за своите престъпления на гръцка територия по време на Втората световна война.

Парламентарната комисия беше създадена през 2012 г. и изготви доклад от 80 страници, според който Германия дължи на Гърция военни репарации в размер на 182 млрд. евро. Тя прекрати работа след разпускането на предишния парламент, в навечерието на януарските избори.

Берлин до сега многократно е отхвърлял исканията на Атина. Също така много правни експерти и историци смята, че Гърция няма никакви шансове да получи военни обезщетения от Берлин.
bgnes.com
 


Сходни връзки

Ципрас иска да се възобнови комисията за нацистки престъпления | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди