изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:25 EEST
ВОЙНАТА ЕС-РУСИЯ: Унгария преговаря с Брюксел за ядреното споразумение с Русия    
Европейски съюзУнгария призна, че Европейската комисия има възражения срещу споразумението й с Русия за разширяване на атомната централа в Пакш. Будапеща изрази надежда до седмици да изглади разногласията си с Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Настоящите преговори не блокират проекта", увери днес унгарският правителствен говорител Золтан Ковач.

"Ние не блокираме изграждането на Пакш-2", заяви на свой ред говорителката на ЕК Анна Итконен.

По-рано Будапеща категорично отрече като "фалшива" и "лъжлива" изнесената снощи във в. "Файненшъл таймс" информация, че Брюксел е решил да блокира споразумението.

През януари Унгария и Русия сключиха споразумение за разширяване на единствената унгарска АЕЦ в Пакш, която произвежда 40 процента от електроенергията, консумирана в страната.

Съгласно споразумението Русия ще финансира 80 процента от стойността на проекта под формата на заем за Унгария от 10 милиарда евро.

Европейската агенция Евратом отказа да одобри споразумението с мотива, че използваното ядрено гориво ще идва от един-единствен източник, в случая - Русия. Итконен потвърди, че този пункт е в центъра на въпросителните в Брюксел.

"Очакваме след интензивни преговори договорът за доставка на гориво да бъде финализиран до няколко седмици, така че да отговаря на изискванията на Евратом", заяви днес Ковач.

Унгарската опозиция разкритикува възлагането на сделката "Пакш 2" на "Росатом" без обявяване на търг, както и начините на финансиране на проекта.

Гигантският за мащабите на Унгария проект, възлизащ на 12,5 млрд. евро, предвижда изграждането от 2018 г. нататък на два реактора с мощност от по 1200 МВ, като първият се очаква да влезе в експлоатация през 2023 г.   dir.bg
 


Сходни връзки

ВОЙНАТА ЕС-РУСИЯ: Унгария преговаря с Брюксел за ядреното споразумение с Русия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди