изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:49 EEST
„БАКАРДИ КЛУБ“ - НЕИЗМЕННО НА ВЪРХА    
Интервюта

Димитър Димов - собственик и управител на „Бакарди клуб“, пред НДТ



Димитър Димов е на 34 години. Завършил е СОУ „Св. Климент Охридски“ в Добрич. На 19 години, още преди да завърши училище, е започнал работа в кафе-сладкарницата на 15-ия етаж в хотел „Добруджа“ в Албена. След това работи в хотел „Гергана“ в курорта, който тогава е част от испанската верига „Рио“. Двамата с брат му са израснали в сферата на ресторантьорството, в която са и двамата им родители. Завършил е много специални курсове – по „Бариста“, за барман, сервитьор, готвач. Членува в Българската асоциация на барманите /БАБ/, която ежемесечно организира тренинг обучения. Затова и менюто в „Бакарди клуб“ е много разнообразно. Съвместно с асоциацията обмислят нови идеи и ги налагат като тенденция и стил на заведенията, чиито собственици са членове на БАБ.

-        Г-н Димов, „Бакарди клуб“ получи наградата на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в категорията „Клубен бар“ за 2014 г. Това е много голямо отличие, предвид, че имате сериозна конкуренция, особено в по-големите градове. Как оценявате приза?

-        За мен тази награда не е нещо неочаквано и толкова голямо, като се има предвид, че България е малка държава и конкуренцията не е толкова ожесточена. Такъв тип заведения в градовете, като нашия, има максимум по едно, а в по-малките дори вече няма. В по-големите градове клубните барове са един-два, защото трудно се издържа.

Клубният бар е атракцион, който съчетава в едно стила на ресторант, бар, сладкарница, дискотека. За да се издържа такъв тип заведение, то трябва да има голяма посещаемост. Разходите са много сериозни. Персоналът също е голям, тъй като включва още кухненски и баров. Трудно се издържа такъв тип заведение, затова в по-малките градове вече не съществуват подобни атракциони.

-        „Бакарди“ е заведението, което, откакто е отворило до ден днешен, е №1 в Добрич и се радва на много висока посещаемост, за разлика от много други заведения. Каква е формулата за това?

-        Формулата е адски много труд. Отдаваме се изцяло на тази дейност. Денонощно работим за този успех. Постоянно следим тенденциите, правим нововъведения, инвестиции, съобразяваме се с нормативните изисквания. Например, последната ни инвестиция е тераса за пушачи с подвижен покрив, която изцяло да отговаря на законовите изисквания. Всекиму е ясно, че в баровете в цялата страна се пуши в закритите помещения. Това не е тайна. Но, ние се съобразихме с нормативните разпоредби и  направихме такава инвестиция. Тя е доста голяма и непосилна за много заведения. Но, ние я реализирахме, за да може пушачите да не пречат на непушачите.

-        Именно инвестициите са един от показателите, по които „Бакарди клуб“ бе високо оценен от БАХР. Почти всяка година правите нещо ново. Важно ли е за Вашия бизнес това?

-        Важно е, защото, за да работи добре едно заведение, един от критериите е добрата обстановка. Разбира се, не е единственото, но сред важните условия. В годините преди въвеждане на забраната за пушене, голяма част от заведенията бяха едни луксозни пушални. Колкото по-луксозна и по-чиста беше залата, толкова повече се посещаваше. За нашето заведение все още разчитаме на вида на залата, но започваме да въвеждаме и допълнителни дейности, като предлагане на храна, на сладкарски изделия, за да не бъде фактор само добрата обстановка. Включваме допълнителни дейности, които ще са специални за „Бакарди клуб“. Например, ние предлагаме торти на сладкарница „Неделя“. С това се отличаваме от друго заведение, което е само пушалня. Искаме да развием и високотехнологична кухня, каквато се прави в баровете. В нея се работи с такива машини и съоръжения, че баровете да издават изключително качествена продукция при наличие на по-малък брой клиенти. Все пак се предполага, че в бара по-малко хора консумират храна, в сравнение с ресторант или пицария. Работи се с такива машини и съоръжения, че да няма брак или лошо качество на издадената храна.

-        Кога предвиждате да въведете тази новост?

-        Надявам се, че ще може да е факт максимум до една година. Проектът ще е доста скъп и все още го разработваме.

-        В „Бакарди клуб“, освен, че се предлагат торти на сладкарница „Неделя“,  се развива и собствено производство на сладкарски изделия. Разкажете повече за тази дейност?

-        В момента произвеждаме десетина наши продукта – тирамису, чийз кейк, нутела, ябълков пай, мъфини, еклери, чийз крем и още няколко други крема с маскарпоне.

-        Кой е най-търсеният?

-        Засега нутела е най-търсеният от клиентите ни. Все още нямаме достатъчно витрини, за да изложим всички видове нутела и тирамису, които произвеждаме. През септември ще увеличим витрините и сладките изделия, които произвеждаме. Предвиждаме да станат около 30 вида.

-        Чии са рецептите, по които ги правите?

-        Работим със сладкар, носител на награди, който обучава нашия персонал. Съвместно с него променяме част от рецептите, за да бъдат харесвани от по-голяма част от нашите клиенти. Стараем се световни рецепти да ги пречупим през българския вкус.

-        Бихте ли припомнил инвестициите, които сте правили през годините.

-        Преди две години разширихме втория етаж и направихме нова зала. Тази година, както споменах, реализирахме терасата с подвижен покрив. Предстои ни залата в приземния етаж да бъде оборудвана като кухня, като цялата инвестиция, може би, ще възлезе на 200 000 лева. Искаме да направим още много нови неща, но това ще зависи и от бъдещото развитие на града. В момента Добрич се развива доста добре, спрямо други градове. Като имаме предвид, че ситуацията в България не е розова, все пак Добрич удържа да не обезлюдее напълно, както Силистра и други градове в страната. Да се надаваме, че нещата ще се променят и много хора ще започнат да се връщат от чужбина. Смятам, че, ако икономическата ситуация в България се промени, много българи ще се върнат и ще инвестират у нас. Имам много идеи, които могат да се реализират, но времето ще покаже.

-        Кои са акцентите в менюто на „Бакарди клуб“, което е най-богатото от всички подобни заведения в страната? Има, например, фреш „Шопска салата“… 

-        Да, предлагаме такъв фреш, който е създаден преди всичко за атракция. Предлагаме всякакви видове фрешове. Най-модерните, които сме въвели напоследък, са свързани със здравословния начин на живот – от цвекло, морков, целина, магданоз, нар.

-        Търсят ли се от клиентите? Прави впечатление, че все повече българинът търси здравословното, особено младите хора…

-        Да, доста се консумират такива здравословни напитки. Пуснахме и много натурални сокове, компоти, които са биопродукти. Засега ги предлагаме изцяло във вида, в който ги купуваме, но за лятото ще започнем да приготвяме и коктейли с тях. В менюто ни има и нови видове чай, за които използваме биосиропи без захари, консерванти.

-        Т.е. - здравословната тенденция все повече се налага…

-        Да, постепенно навлиза и се утвърждава.

-        „Бакарди клуб“ постоянно кани различни и интересни гости. На какво залагате?

-        Постоянно каним гости, защото такъв е типът на заведението ни. Правим постоянно партита, които ангажират вниманието на нашите клиенти. Не каним само певци, но и артисти. Например, последният ни гост бе актьорът Димитър Рачков. Предстоят ни още няколко партита, но засега са на етап преговори. Предстои ни на 20 март парти с DJ и фокусник. Каним само поп изпълнители, без чалга.

-        Колко души работят в клуба и как се справяте с дефицита на персонал в бранша?

-        Около 40 души работят в „Бакарди клуб“. Има криза за персонал. Още повече, че наближава летния сезон и част от персонала ни отива да работи по морето. Сега провеждам интервюта и набирам работещи за летния сезон. Проблемът е голям поради ниските заплати, които се дават в България. В чужбина, по-специално в Европа, също има криза за персонал и нашите кадри са много търсени там. Много българи работят 2-3 месеца в немскоговорящите държави – Германия, Австрия, връщат се тук и изкарват цяла зима, защото в България, и по-специално в нашия град, трудно могат да си намерят работа с добро заплащане.

-        Каква, според Вас, е формулата за успешен бизнес в България, особено - правен от млади хора?

-        Ако трябва да съм искрен, най-много ми тежи бюрокрацията. За мен не е проблем персоналът, нововъведенията. Проблемът е с бюрокрацията от страна на държавните и общински учреждения. Всичко това спъва желанието ни като фирма и като млади хора да се развиваме. Това са проблемите в България. Има много млади хора, които могат да направят бизнес в България, но, поради такъв тип причини, се предават. Освен това, няма никакви стимули. За хората, които правят някакъв бизнес, община и държава не трябва да са враг. Те трябва да им помагат, да ги насърчават да се развиват. По този начин ще плащаме данъци, ще назначаваме повече хора. Ако се развива частния бизнес, и държавата, и общината не са мащеха за него, неминуемо приходите ще се увеличат и населението ще е по-доволно. Много политици и държавници гледат на частния бизнес като на враг, на измамник, едва ли не, че само ощетяваме държавата. В други държави не е така. Ако се промени това мислене и започне да се помага на предприемачеството, ще е по-добре за всички хора.

-        Вашата формула за успешен бизнес?

-        Голямо желание и много работа. Благодарение на тях, успяваме да се справим с всички тези проблеми и да вървим напред.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА


 


Сходни връзки

„БАКАРДИ КЛУБ“ - НЕИЗМЕННО НА ВЪРХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди