изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:09 EEST
УНИЦЕФ: Във Вануату настъпи краят на света, сякаш се взриви чудовищна бомба    
По светаОт ООН съобщиха, че в зоната на островите, изложени на удара на тропическия циклон „Пам“, живеят най-малко 54 000 деца. Точният брой на загиналите продълбжава да бъде неизвестен: с някои острови въобще няма връзка.

Президентът на Вануату Болдуин Лонсдейл призова международната общност да окаже незабавно помощ на страната му след удара на тропическия циклон „Пам“, опустошил малката тихоокеанска островна държава.

Лонсдейл съобщи, че засега не знае точните данни за причинените щети, но ги определи като ужасяващи. До момента продължава да е неизвестна съдбата на жителите на много отдалечени острови, включително и на южната провинция Тафеа, по които циклонът нанесе най-силния си удар.

В страната е обявен режим на извънредно положение. В столицата на държавата, където живеят около 47 000 души, между 80 и 90 процента от жилищните сгради са разрушени. В града няма електричество. В руини са се превърнали административни сгради, болници, пътища и мостове, нарушена е работата на летището.

„Сякаш настъпваше края на света, все едно че в центъра на Порт Вила се взриви чудовищна бомба. В града няма вода, няма електричество. Засега не знаем колко души са загинали на другите острови, защото нямаме връзка с тях. Но е ясно, че ситуацията е доста сериозна. Според предварителна оценка на УНИЦЕФ, сред пострадалите от циклона има най-малко 54 000 деца“, каза представителят на организацията на ООН Елис Клемънтс.

От Австралия към Вануату са отпътували служители на Международния комитет на Червения кръст и други хуманитарни организации. Метеоролозите вече определиха „Пам“ за една от най-мощните природни катастрофи в историята на Океания.

Премиерът на Тувалу съобщи, че близо половината от населението на тихоокеанска държава е останало без подслон от циклона „Пам“, предаде радио Radio New Zealand. Енеле Сопоага каза, че повечето хора живеещи на външните острови са тежко засегнати, след като къщи и посеви са били отмити, а най-малко един остров е напълно наводнен. По думите му има опасения за сигурността и здравето на хората, след като някои гробища са били разрушени.

„Четиридесет и пет процента от населението на Тувалу, повечето от които са на външните острови, са засегнати лошо, тежко пострадали. Ние се притесняваме за последствията с оглед на хигиена и доставки на основни неща, като храни, лекарства и вода“, казва Сопоага. Той пояснява, че правителствени екипи ще посетят отдалечените острови да оценят размера на щетите и да доставят помощи. 

Апокалипсис: Мощната „Пам“ разруши Вануату (ВИДЕО)

В островната държава Вануату все още се опитват да преброят жертвите на тропическия циклон „Пам“. Вече е ясно, че те са десетки. В столицата на страната Порт Вила, където живеят 47 000 души, са разрушени около 80% от жилищните сгради. Улиците и кварталите са потопени. Точни данни за броя на загиналите все още няма. Съобщава се само за 8 загинали в Порт Вила и 44 в северната провинция Пенама. Властите предупреждават, че броят на загиналите сериозно ще се увеличи. В частност, силно притеснение предизвиква съдбата на жителите на южната провинция Тафеа. Стихийното бедствие е прекъснало връзката с островите, предава ИТАР-ТАСС.

Ръководителят на френското отделение на Международния комитет на Червения кръст Стефан Мантьон вече заяви, че случилото се във Вануату „прилича на апокалипсис“. „Дори и за подготвените лица силата на циклона бе неочаквана“, каза Мантьон. 

Отговорникът по реагирането на извънредни ситуации на „Уърлд Вижън“ за Вануату Клои Морисън описа разрушенията, причинени от бурята, за Sydney Morning Herald. "Видяхме как селища просто са изравнявани със земята от вятъра", каза Морисън. Поривите на вятъра достигат до 250 километра в час. Прекъснати са електроподаването и комуникациите на над 260 000 души.

Президентът на Вануату Балдуин Лонсдейл отправи призив към световната общност да окаже помощ на островната държава. Бедствието се стовари върху Вануату в събота сутринта.

Междувременно президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че Париж е готов да окаже помощ на жителите на Вануату.
http://www.blitz.bg






 


Сходни връзки

УНИЦЕФ: Във Вануату настъпи краят на света, сякаш се взриви чудовищна бомба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди