изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:25 EEST
Българка решава за парите на Гърция Копирано от standartnews.com    
Европейски съюз Българката ще има решаваща дума за финансите на Гърция, съобщиха медиите в Атина. Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд и ще участва в преговорите с гръцкото правителство от страна на фонда. Новината съобщи както говорителят на говорителят на институцията Джефри Райс, така и Елена Панарити – съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите.
Българката ще има решаваща дума за финансите на Гърция, съобщиха медиите в Атина. Ива Петрова ще оглави мисията на Международния валутен фонд и ще участва в преговорите с гръцкото правителство от страна на фонда. Новината съобщи както говорителят на говорителят на институцията Джефри Райс, така и Елена Панарити – съветник на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и участник в групата, която преговаря с кредиторите.Копирано от standartnews.com


Панарити заяви, че представителите на кредиторите се държат надменно с гръцките преговарящи. По думите ѝ това вероятно се дължи на факта, че предишното правителство не е преговаряло, а е приемало безрезервно техните нареждания.

„Представителите на Международния валутен фонд са изключително „прилепени" към регламента на институцията и това ги прави твърди и непреклонни, но и доста предвидими. Представителите на Европейската централна банка са класически банкови служители, които не се интересуват само от цифри и данни, което е разбираемо, защото са назначени там за тези си способности, а не според това доколко могат да се справят със спасяването на дадена икономика. Представителите на Европейската комисия са типични бюрократи , вкопчени в програмата и е почти невъзможно да погледнат извън нея", допълни Панарити.

Панарити разкритикува приложените в Гърция през изминалите години мерки като хоризонталното орязване на пенсиите и заплатите и заяви, че в действителност не е направено нищо за възстановяването на икономиката. „Освен това трябва да знаете, че прословутият бюджетен излишък през 2014 няма да е в размер на 1,5, а на 0,6 на сто, според новите преценки в Брюксел".

Тя беше категорична, че излизането на Гърция от Еврозоната ще бъде огромна катастрофа както за страната, така и за останалите страни – членки и отхвърли мнението, че те са се подготвили за тази вероятност с думите: „Последствията ще бъдат трагични, независимо, че икономическият екип на Германия се опитва всячески да убеди Ангела Меркел, че няма да има проблем в системата".

Коя е Ива Петрова?

Шефът на МВФ в Атина е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. Започва работа като експерт в БНБ през 1997 година. От 1999 до 2004 година учи в Мичиганския щатски университет, става доктор по макроикономика. Получава и мастърска степен по статистика.

Веднага след завършването Ива Петрова започва работа към МВФ във Вашингтон като икономист. От 2012 година вече е на позиция старши икономист. Работи в екипа за гръцкия дълг.
standartnews.com
 


Сходни връзки

Българка решава за парите на Гърция Копирано от standartnews.com | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди