изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:45 EEST
АБВ умува дали да оттегли подкрепата си за кабинета    
ПолитикаРъководството на АБВ обмисля да оттегли подкрепата си за кабинета. Това се заявява в декларация на партията, изпратена до медиите. В нея се излагат причините, довели до становището на АБВ.

Ето цялата позиция на ръководството на АБВ:

В началото на м. ноември 2014 г. КП АБВ взе решение за подкрепа и участие в правителството на Република България. Това решение последва продължителни политически преговори, извършени при максимална откритост пред обществото и които завършиха с приемането на подробна Политическа декларация, която стана основа на правителствената програма. Допълнително беше сключено Споразумение за партньорство между ПП АБВ и ПП ГЕРБ, в което се подчертаваха идейните различия и автономията на парламентарните групи при вземането на решения, съвместното желание да се постигне съгласие в обществото по основните политики и се определяха механизмите за политически консултации.

Водещи за АБВ в хода на преговорите бяха търсенето на национално съгласие по най-важните за страната въпроси, стабилизацията на управлението и изпълнението на предизборните ангажименти, поети пред българските граждани. След като голяма част от тези ангажименти намериха място в правителствената програма, АБВ превъзмогна идейните различия и острите критики към предишни участия на някои от партньорите в управлението и пое ангажимента за участие в името на националните цели. Същевременно ПП АБВ и парламентарната й група си запазиха възможността за независими действия и отстояване на позиции като премахването на плоския данък например и въвеждането на по-справедлива данъчна система.

Участието на АБВ в изпълнителната власт е в лицето на вицепремиер и министър на труда и социалната политика, зам.-министър на регионалното развитие, областен управител и седем зам.-областни управители. През изминалите 4 месеца от управлението АБВ постигна успехи, спечели политически битки и изигра ролята на коректив в социалната политика на правителството. Повишаването на минималната работна заплата, добавките към минималните пенсии, повишаването на социалното облагане за високите доходи, активните мерки за насърчаване на младежката заетост и други са пряк резултат от участието на АБВ в изпълнителната власт. Представителите на партията се заеха незабавно и с редица реформи в тежки сектори като пенсионната система, семейните добавки за деца, почасовата и гъвкавата заетост, увеличаване на синдикалните права на работещите, стратегията за развитие на изостаналите региони, в т. ч. Северозападна България. С тези реформи се целят намаляване на несправедливостта и неравенствата, борба с бедността, активни мерки за привличане на безработните към трудова дейност.

Тези законопроекти ще бъдат подготвени до края на м. април и до края на лятната парламентарна сесия могат да станат факт. Така представителите на АБВ ще бъдат тези, които първи налагат отдавна очаквани законодателни промени.
Същевременно трябва да отчетем, че през първите месеци на работа на правителството проличаха и сериозни проблеми. Спря активният диалог за обсъждане на политики, представители на ГЕРБ неведнъж поставяха своите партньори пред свършен факт със законодателни предложения, работата на правителството „се парцелира“ между министрите, не се вижда общи действия по цели, които да мобилизират и българското общество. По редица от заложените в Политическата декларация приоритети като изборното законодателство, мерките за насърчаване на инвестициите, формулиране на приоритетите в отбраната и външната политика и т.н. все още няма и идея за конкретни действия. Липсата на активна работа по тези и други вече договорени на политическо равнище приоритети поставя под съмнение желанието и готовността за изпълнение на поетите в Политическата декларация ангажименти.

Като отчита горните аргументи, Националният съвет на ПП АБВ
РЕШИ:

1. Дава висока оценка на участието на представителите на АБВ в изпълнителната власт. Насърчава ги да продължат да работят активно за изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти и да влияят според възможностите си при формирането на правителствената политика.
2. Отчита като неработещ механизмa за координиране на политики между партиите, подкрепящи правителството, което създава невъзможност за партньорско сътрудничество и споделяне на отговорността за управлението.
3. Изразява неудовлетвореност от факта, че по голяма част от договорените в Политическата декларация приоритети няма видима работа.
4. Заявява, че при продължаваща липса на съгласуваност между партньорите и координация на провежданите политики и забавяне на договорените в Политическата декларация мерки, АБВ ще бъде принудена да преразгледа своята подкрепа и участие в управлението.
5. Настоява, че българските граждани очакват бързи и енергични действия за укрепване на държавността и справедливостта от правителството и парламента, а не обещания и бъдещи ангажименти.
6. Упълномощава Изпълнителния съвет на ПП АБВ в едноседмичен срок да приеме критерии за оценка на работата на правителството, основани на предизборните ангажименти на партията и договореностите в Политическата декларация.
7. Упълномощава ИС да излъчи контактна група, която да проведе официални разговори с партньорите, на които да представи оценката за изпълнението на Политическата декларация и за механизмите за партньорска координация.
8. На основата на направените оценки и проведените с партньорите разговори, Националният съвет да утвърди предложения за решения на предстоящата Национална конференция относно отношението ни към управлението на страната и управленските политики.
9. Очаква от ПГ на АБВ да продължава да отстоява стриктно поетите пред избирателите ангажименти и политическите решения на партията.
10. Дава пълна подкрепа за представителите на АБВ в изпълнителната власт да продължат активната си работа за провеждане на приоритетните за АБВ и заложените в Политическата декларация приоритети.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

АБВ умува дали да оттегли подкрепата си за кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди