изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:24 EEST
СТАВА ГОРЕЩО: ТВ "Звезда": Северният флот на Русия разгърна днес ядрения щит (ВИДЕО)    
По света Днес в рамките на мащабни военни учения Русия е разположила ракети „Искандер-М“ в анклава си Калининград. Обявена е и максимална тревога за елитната въздушно десантна дивизия в град Псков, който се намира в близост до руската граница с Латвия и Естония, съобщава AФП. Три големи надводни групировки на Северния флот, предвождани от тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики" са излезли в Колския залив и Баренцово море, предаде телевизия "Звезда".

Три надводни групировки от руския Северен флот (СФ) излязоха тази сутрин от Колския залив заради внезапна проверка на бойната готовност, съобщи говорител на министерството на отбраната, цитиран от ТАСС.

Задачата на издирвателно-ударната група в състав големия кораб за бой с подводници "Адмирал Левченко" и двата по-малки съда със същото предназначение "Брест" и "Юнга" с подкрепата на авиацията на СФ е да издирват въображаеми атомни подводници на противника в определени райони на Баренцово море.

Тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики" също е вдигнал котва и е излязъл на рейд в Колския залив.

Екипажите изпълняват тактическо маневриране с използването на хидроакустични средства и отработват условно и практическо използване на противокорабно оръжие, а също стрелба от реактивни установки РБУ-6000, казаха от отбранителното ведомство.

Също днес в хода на внезапна проверка на бойната готовност морски пехотинци от състава на СФ излязоха в Баренцово море с десантния кораб "Кондопога". Задачата им е да дебаркират с бойна техника на арктическото крайбрежие на Русия на място, което ще бъде определено от щабните офицери, които извършват проверката.

В започналите вчера внезапни военни учение на СФ някои подразделения в Западния военен окръг и ВВС участват 38 хиляди военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораба, 15 подводници, а също 110 самолета и хеликоптера, посочва телевизия "Звезда". Някои от подводниците са въоръжени с ракети "Синева" с обсег 10 000 км. Задачата им е да не допуснат нанасянето на ядрен удар от страна противника.

Военни части и съединения на Балтийския флот (БФ), Южния военен окръг и Въздушнодесантните войски са приведени във висша степен на бойна готовност в рамките на стратегическо командно-щабно учение, съобщи още пресслужбата на руското военно министерство. Те ще изпълняват "мероприятия по навлизането на сухопътни и морски полигони", като в хода на маневрите ща бъде проверена системата за оповестяване и управления на различните родове войски.

Междувременно източник от министерството на отбраната разкри, че проверката на бойната готовност по европейската територия на Русия ще обхване и изнесения на Балтийско море Анклав Калининградска област, а също и анексирания Кримски полуостров. Бомбардировачи "Ту-22 Ем" ще бъдат дислоцирани в Крим, а оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер" ще бъдат прехвърлени в Калининград с големи десантни кораби на БФ.

ДОСИЕ БЛИЦ:

Мобилност, точност и мощ – това са трите основни характеристики на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М” – една от най-опасните оръжейни системи и средство за сдържане на агресията срещу Русия.

Оперативно-тактическият комплекс „Искандер” (според класификацията на НАТО – SS-26 Stone), беше по-опасен и по-мощен от предшественика си. Ракетите му летят на разстояние до 500 км. На всяка от тях може да бъде монтирана обикновена (по разрушителното й действие тя е съпоставима с ядрените боеприпаси, но без радиоактивно заразяване на местността) или касетъчна бойна част, която се състои от 54 отделни бойни елемента.

Комплексът може да използва до десет различни бойни глави; той продължава да се усъвършенства и днес и вече изпробва нов тип ракети.

Във варианта „Искандер-К” комплексът е снаряжен с две крилати ракети с голяма далечина „Калибър” – по натовската класификация SS-N-27 «Sizzler». Тези ракети поразяват не само наземни обекти в инфраструктурата на противника, но и изпълняват ролята на противокорабно оръжие. Специалисти смятат, че далечината им може да се увеличи от 480 до няколко хиляди километра.

Благодарение на това, намирайки се в дълбокия тил, „Искандер” еднакво ефективно унищожава ракетни комплекси, далекобойна артилерия, обекти от системите на ПРО и ПВО, авиация на летища, центрове за управление и свръзки, включително подземни и др. цели. За повишаване вероятността от поражение на добре защитени цели в комплекса са заложени технически решения, които позволяват на ракетата да преодолява системата на ПВО или ПРО на противника по типа на онази, която е заложена в съвременната стратегическа ракета „Топол-М”.

Полетът на „Искандер” не зависи от това дали в небето над района на бойните действия има разузнавателни спътници или авиация. Целеуказването за него може да се получи и от специален общовойскови разузнавателен автомобил, от войник, който коригира артилерийския огън, или от снимка на разположението на целта на местността, която се получава в бордовата изчислителна машина на комплекса. След това комплексът е готов за бой – изстрелва първата ракета, а след по-малко от една минута – и втората. Дори противникът визуално да определи мястото на изстрелването, няма смисъл да стреля по тази точка. За няколко минути екипажът на „Искандер” сваля маскировъчното оборудване и напуска позицията.

Бригадният комплект на оперативно тактическия ракетен комплекс 9К7320 „Искандер-М” включва 51 машини: 12 пускови установки, 12 транспортно-зареждащи автомобили, 11 командно-щабни автомобила, 14 автомобила за жизнено осигуряване, 1 автомобил за техническо обслужване, един пункт за подготовката на информация, комплекти за високоточни управляеми ракети, арсенален комплект, учебно-тренировъчни средства.

Бригадите на комплексите „Искандер-М” са разположени в Калининградска (периодично) и Ленинградска област и на Далечния изток. В перспектива се очаква да бъде разположен „Искандер” и в Крим.
В първите случаи искандерите парират заплахата от страна на базите на ПРО на САЩ в Полша. Във втория „се прицелват” във военната инфраструктура на НАТО в Прибалтика.

Разполагането на тези системи в Крим гарантира при необходимост унищожаването на още една база американски противоракети в Румъния. Във взаимодействие с фронтовите бомбардировачи Ту-22МЗ, въоръжени с крилатите ракети Х-22 и Х-15, те са способни напълно да отстранят военноморското присъствие на Америка в Черно море.

„Тези комплекси позволяват да градим системата за осигуряване на националната ни сигурност в контекста на международната обстановка, обяснява бившият началник на Генералния щаб Юрий Балуевски. – Полша, Румъния и Прибалтика забравиха, че нашите стратегически ракети „прелитаха” над техните територии. Ракетите на комплекса „Искандер” ще бъдат насочени към техните градове. Смятам, че това трябва да отрезви техните правителства…”

Това оръжие е отрезвяващ фактор срещу необмислени постъпки срещу Русия, тъй като от нейната територия може мигновено да бъде изстреляна ракета, която по своите разрушителни свойства да е съпоставима с действието на ядреното оръжие, защита срещу която дори в перспектива няма и няма да има, обяснява телевизия „Звезда”
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

СТАВА ГОРЕЩО: ТВ "Звезда": Северният флот на Русия разгърна днес ядрения щит (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди