изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-26 @ 17:59 EEST
ЗА БЛИЗО 2,6 МЛН. ЛЕВА КАНДИДАТСТВА ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕД ФОНД „СОЛИДАРНОСТ“    
НовиниСлед последното наводнение област Добрич е заявила необходимостта от помощ на стойност 2 593 479 лв. или  1 326 045 евро от фонд "Солидарност" на Европейския съюз. Средствата са нужни за възстановяване на щетите от настъпилите стихийни бедствия, вследствие на силните ураганни ветрове, бури и поройни дъждове от 30 януари до 1 февруари. Това става ясно от писмо на областния управител д-р Маргарита Новоселска до МРРБ и МВР.

Средствата са за три обекта – коритото на река Батовска – от района  на бензиностанция „Бултрак” до Черно море, както и свлачище в района на местността Иканталъка и дерето в село Раковски.
Един от обектите, за които се търси финансиране след наводнението, е участък в местността Иканталъка. Там валежите са довели до преовлажняване на земните маси с дъждовни води и свличането им, а по морския бряг са възникнаха нови свлачища и срутища с отстъп към морето.
В резултат на бедствието от 30-31 януари са нанесени огромни природни щети върху участък в местността Иканталъка, който е част от природна защитена зона „Натура 2000”. Напълно недостъпна е застроената територия, чрез която се осъществява достъп до обществените плажове, курортните комплекси „Уиндоуз Парадайз” и „Тракийски скали”, както и множество парцели - частна собственост.
В засегнатия участък попада и Подмогилното гробно съоръжение от елинистически произход при село Божурец. Пътят до него е силно засегнат, а ерозионните и морски абразионни процеси увеличават риска от неговото цялостно свличане в морето.
Общата стойност на всички разходи по възстановяването на инфраструктурата и природните зони в засегнатия участък на местността Иканталъка е 1 774 620 лева или  907 363 евро. 
Търси се финансиране и за почистването на дерето в село Раковски, община Каварна. Вследствие на валежите в периода 30 януари – 1 февруари висока вълна е заляла дерето и прилежащите му територии.
Въпреки всички усилия на община Каварна да поддържа водопропускливостта на дерето, извършеното почистване през април и септември от храсти и висока тревна растителност, проводимостта му не е достатъчна, посочва областният управител. След предишното наводнение Община Каварна със средства от общинския бюджет е извършила аварийно прочистване от наноси и продълбочаване на дерето, но след това то отново е било запълнено с наноси, довлечени от нивите извън селото. Това  е предизвикало и наводняване на сградите и нанасяне на щети на населението, прекъсване  на връзката на част от хората с административния център на селото, с търговските обекти, кметството, детската градина след обилните дъждове в началото на февруари.  За възстановяване на инфраструктурата на дерето са нужни 298 923 лева или  152 839 евро.
Вследствие на падналите в края на януари-началото на февруари 60 л/кв.м валежи, висока вълна от река Батовска е заляла резерват „Балтата“ и прилежащите му територии, уличната мрежа на курорта Албена в близост до резервата, както и приземните етажи на шест хотела. Общата стойност на разходите по почистване коритото на река Батовска в участъка от 4 км. е 520 000 лева или  265 876 евро. НДТ


 


Сходни връзки

ЗА БЛИЗО 2,6 МЛН. ЛЕВА КАНДИДАТСТВА ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕД ФОНД „СОЛИДАРНОСТ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди