изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:13 EEST
Заради икономии е спряна храната в МБАЛ-Добрич, остава само диетичната    
ЗдравеПредоставянето на храна по обща диета в МБАЛ - Добрич е спряно от края на миналата седмица, съобщи директорът й д-р Красимир Николов. Той обясни, че наблюдение, което е направено през последните две седмици, показало, че 90 % от храната, която се осигурява, се изхвърля. Близките на болните им носят по време на свиждане много по-добра храна, затова осигурената от болницата, която е за 5-6 хиляди лева на месец, се изхвърля, обясни д-р Николов. Затова е предприета тази мярка, тъй като се търсят всевъзможни начини за намаляване на разходите. Запазено е диетичното хранене за болни с диабет, чернодробни, жлъчни заболявания и др., както и детското диетично хранене. То също се осигурява като кетъринг от Международния колеж.

От години храната, която болните в МБАЛ-Добрич получаваха за обяд и вечеря, е с храноден от 2,20 лева на ден, обясни д-р Николов.
Той добави, че се обмислят варианти да се въведе хранене по заявка на пациента, когато е на обща диета и храната да се доставя от кетърингова компания, като се запазят само 10 % от общата диета за социално-слаби пациенти.
По повод твърденията, изнесени от зам.-областният управител на Добрич Йордан Йорданов днес, че, според финансовия отчет, болницата е с отрицателни финансови показатели, директорът на здравното заведение заяви, че МБАЛ не е „на червено“.
Заключението на единственият одит, който беше извършен неотдавна на болницата по 76 показателя, вкл. и финанси, е, че няма забележки и по финансовите параметри, коментира д-р Николов. Той увери, че болницата няма просрочени задължения. За да не се стигне дотам, се налага да се правят и икономии, посочи той.
Притесненията са относно прогнозните лимитирани бюджети. Според първоначалната информация, лимитите за болници, които имат спешни отделения, трябваше да бъдат намалени с 5 %. „Оказва се, че за МБАЛ-Добрич лимитираният бюджет е с над 25% по-малко в сравнение с този от м.г. Той е подал сигнал до РЗОК, оттам са алармирали националната здравна каса. Оказва се, че бюджетът за клинични пътеки е със 160-180 хиляди лева по-малко, а като се прибавят и лекарства и консумативи намалението става 200 000 лева, което е намаление с около 25%. Няма как да издържим. Ще започнем да не можем да плащаме лекарства и да имаме просрочия към фирмите“, алармира д-р Николов.


 


Сходни връзки

Заради икономии е спряна храната в МБАЛ-Добрич, остава само диетичната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди