изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:41 EEST
190 ХИЛ. ЖИТЕЛИ ЩЕ ОБСЛУЖВА 30 Г. ДЕПОТО КРАЙ С. СТОЖЕР    
Новини То бе официално открито от премиера Бойко Борисов. Новото съоръжение на стойност над 38,8 млн. лева бе осветено от митрополит Йоан

С водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе открито регионално депо за отпадъци край село Стожер. То ще обслужва в продължение на 30 години 190 хиляди жители в 225 населени места от девет общини от областите Добрич и Шумен.
Депото бе открито от премиера Бойко Борисов. Лентата на новото съоръжение бе прерязана от кмета на Добрич Детелина Николова и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.  Сред гостите на официалната церемония бяха народните представители Румен Иванов, Живко Мартинов, проф. Иван Станков, Станислав Иванов – председател на ПК по околна среда, областните управители на Добрич д-р Маргарита Новоселска и на Шумен Донка Иванова, Георги Станилов представител на обединение „Депо Добрич 2013“, Илиян Димов от холдинг „Пътища и инфраструктурни съоръжения“, , кметове, председатели на общински съвети, представители на Басейновите дирекции Варна и Плевен, РИОСВ Варна.



Кметът на Добрич Детелина Николова по реализацията на депото се работи вече десет години, като строителството започна на 14 декември 2012 г. „С тази инвестиция в размер на 38 877 357 лева изпълняваме част от политиката на България, като страна-членка на ЕС за интегрираното управление на отпадъците. Гарантираме екологични условия и устойчивост. Създаваме условия за предварително третиране и оползотворяване на отпадъците, постигане на регионалните цели за рециклиране и подобряване на компонентите на околната среда. Нещо повече – създадохме 35 работни места, от които 20 безработни от село Стожер“, каза Д. Николова. Тя дари с везани ризи строителите, а Георги Станилов й връчи символичния ключ за обекта.
„Много се радвам, че точно в деня, в който отбелязваме първа пролет, споделяме това хубаво събитие – откриването на новата регионална система за отпадъците. Един мащабен проект, който обединява усилията на девет общини на територията на две области. Проект, който ще обслужва 190 хиляди граждани в 225 населени места. Проект, чрез който изцяло ще се премине към нов метод на третиране на отпадъците на територията на тези общини – по екологосъобразен начин“, заяви министър Ивелина Василева. Тя посочи, че „отпадъците не са само бреме – те са ресурс и трябва да ги използваме по полезен начин, а не да ги изхвърляме директно в контейнерите“. „Със старта на регионалната система ще бъдат закрити шест нерегламентирани сметища. Така работещите общини помагат на държавата, срещу която има заведено дело в Европейския съд“, допълни Ивелина Василева. Тя увери, че министерството ще продължи да подкрепя общините и чрез новата оперативна програма „Околна среда“, по която е договорено с ЕК финансиране в размер на 550 млн. лева, които ще бъдат отделени за надграждане и усъвършенстване на системите за отпадъците в общините. 
„Ролята на държавата е да осигурява проекти. Това означава работни места и заплати. Само за тази година ще разплатим 5-6 млрд. лв. по европейските фондове“, заяви премиерът Бойко Борисов. „Много  пъти сме си говорили за нерегламентираните сметища и как изглеждаше България. Ето как изглежда сега, посочи Борисов новото съоръжение и допълни, че е поел ангажимент да бъде оправена и инфраструктурата пред обекта. „Когато някой се пита за клишето „спрени еврофондове“, това значи неразплатено всичко, което виждате – непостроено и неразплатено“.  Министър-председателят припомни, че година и половина еврофондовете са били спрени.  „Затова беше важно да дойде правителство, което да отвори абсолютно всички еврофондове и те в момента работят“, допълни Борисов.
Регионалното депо ще обслужва осемте общини на област Добрич - град Добрич, Добричка, Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево, Крушари, както и община Никола Козлево от област Шумен. То е с полезна площ 217 дка., като планираният период на експлоатация е 30 години.
Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по оперативна програма „Околна среда“ е 36 933 506,89 лв., а собственото участие на общините е 1 943 868,78 лв. Регионалната система за отпадъци е един от най-грандиозните проекти не само за община Добрич, но и за страната в рамките на приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“.
НДТ

Бойко Борисов: Санкциите срещу Русия стоят като залог за спазването на мирното споразумение
МНОГО АРЕСТИ ЗАРАДИ КТБ ОЧАКВА БОЙКО БОРИСОВ
Премиерът Бойко Борисов: Беше важно да дойде правителство, което да отвори абсолютно всички еврофондове /снимки/
ОТКРИВАТ ОФИЦИАЛНО РЕГИОНАЛНОТО СМЕТИЩЕ В С. СТОЖЕР, ОЧАКВАТ ПРЕМИЕРА Б. БОРИСОВ



 


Сходни връзки

190 ХИЛ. ЖИТЕЛИ ЩЕ ОБСЛУЖВА 30 Г. ДЕПОТО КРАЙ С. СТОЖЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди