изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:58 EET
Какво каза Путин преди 15 години, когато влезе в голямата политика    
Интервюта Точно преди 15 години Путин спечели първите си президентски избори. Преди това, на 31 декември 1999 г. президентът на Русия Борис Елцин обяви, че се оттегля. В обръщение той заяви, че "страната има силен човек, достоен да бъде президент и с когото практически всеки руснак свързва надеждите си за бъдещето". Така Владимир Путин влезе в голямата политика.

Откъси от интервю на Путин отпреди 15 години, публикува Лента.ру, цитирана от dnes.bg.

- Когато Елцин каза, че иска да се оттегли предсрочно, не казахте ли: "Какво говорите, Борис Николаевич, изключено!"

- Не, не започнах да го убеждавам да не прави това, но и не започнах да се възхищавам, да му благодаря и да го уверявам, че ще оправдая доверието му. Първата ми реакция беше – не съм готов...

Когато ме назначиха за премиер, беше интересно, почетно. Мислех си – ще поработя една година, и това е. Ако мога да спася Русия от развала, ще мога да се гордея с това. Това е цял етап в живота. Но после...

Две-три седмици преди Нова година Борис Николаевич ме покани в кабинета си и каза, че е решил да се оттегли. Така аз трябваше да стана изпълняващ длъжността президент. Той ме погледна, чакаше какво ще кажа.

Аз седях и мълчах. Той започна да обяснява по-подробно – че иска да обяви за оставката си още през тази година... когато той свърши да говори, аз казах: „Знаете ли, Борис Николаевич, ако трябва да бъде честен, не знам дали съм готов за това, искам ли това, защото това е много тежка съдба“. Не бях убеден, че искам такава съдба...

Тогава той ми отговори: „Когато дойдох тук, аз също имах други планове. Такъв е животът. Аз също не съм се стремил към това, но стана така, че трябваше дори да се боря за президентския пост предвид много обстоятелства. Мисля, че и вашата съдба е такава, трябва да вземете решение. Страната ни е огромна. Ще успеете“.

Той се замисли. Беше ясно, че не му е лесно. Изобщо това беше тъжен разговор. Не се отнасях много сериозно към назначаването си за приемник, а когато Борис Николаевич ми съобщи решението си, аз не бях съвсем готов за това.

От една страна имаш своите вътрешни аргументи. Но има и друга логика. Нещата се стичат така, че може да поработиш на най-високото равнище в страната и за страната. И е глупаво да кажеш: не, ще продавам семки или ще имам частна юридическа практика. В края на краищата, след това можеш да правиш това. Първо тук ще поработиш, после там.

- Какво според вас е най-важното за страната? Главното?
- Точно и ясно да бъдат определени целите. Тези цели трябва да бъдат разбираеми и достъпни за всекиго. Като Кодекса на строителя на комунизма.

- И какво ще запишете на първия ред на този кодекс?
- Моралните ценности.

- Ще търсим ли специален път за Русия?
- Не е нужно нищо да се търси, всичко вече е намерено. Това е пътят на демократичното развитие. Естествено, Русия е много разнообразна страна, но ние сме част от западноевропейската култура. И в това е нашата ценност, всъщност. Където и да живеят нашите хора – в Далечния изток или на юг, ние сме европейци.

- Остава и Европа да смята по същия начин.
- Ще се стремим да останем там, където географски и духовно се намираме. А ако ни изтласкват оттам, ще бъдем принудени да търсим съюзи. Задължително.

- В какво се състои проблемът на нашите /на Русия/ отношения с НАТО?
- В това, че там не се чувстваме пълноценни участници в процеса. Ако ще взимаме пълноценно участие в изработването на решенията, не виждам тук нищо страшно.

- Ситуацията в Югославия показа, че решения могат да се взимат и без Русия.
- За това става дума! Такива отношения не ни трябват.

- Кой от политическите лидери ви е интересен?
- Наполеон Бонапарт. /смее се/

- А сериозно?
- Де Гол, вероятно. Харесва ми и /Лудвиг/ Ерхард. Много прагматичен човек. Той построи нова Германия, следвоенна Германия. Всъщност при него цялата концепция за възстановяване на страната започва с определянето на нови морални ценности на обществото. За Германия това е било изключително важно след краха на нацистката идеология.

- Иска ли ви се да бъдете президент или не?
- Когато станах изпълняващ длъжността президент, почувствах ... удовлетворение – може би това не е точната дума – от това, че самостоятелно взимаш решения, от мисълта, че ти си последната инстанция, следователно от теб много неща зависят. И отговорността също ляга върху теб. Да. Това е приятно чувство на отговорност.
Аз си имам някои собствени правила. Едно от тях е никога и за нищо да не съжалявам. Постепенно стигнах до извода, че това е правилно. Когато започнеш да съжаляваш, да се връщаш назад, започваш да се разкисваш. Трябва да анализираш естествено, защото в миналото може да има грешки. Но да се анализира е нужно, за да се коригира твоят курс в живота.

- Харесва ли ви такъв живот?
- Трябва да получаваш удоволствие от процеса. Ние живеем всяка секунда и тази секунда никога няма да се върне.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Какво каза Путин преди 15 години, когато влезе в голямата политика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди