изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-02 @ 11:55 EEST
БЛИЗО 18 ХИЛ. СА ЖАЛБИТЕ В КЗП ЗА 2014 Г.    
ИкономикаПотребителите най-често се оплакват от дефектна комуникационна техника, съобщиха от пресцентъра на Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Половината от постъпилите 7931 жалби за рекламации в КЗП през 2014 г. са за мобилни апарати, преносими компютри, таблети и други. Гражданите търсят съдействие от контролния орган и при дефектни битови уреди, облекла и обувки, проблеми с доставчици на обществени и битови услуги и с търговци в сферата на туризма.

Рекламациите са свързани още с потребителски кредити, мебели, автомобили, мотопеди и резервни части за тях, храни и напитки, носители на информация, стоки за деца, съобщават още от комисията. 

Близо 70 % от жабите за рекламации са решени в полза на потребителите. По част от останалите работата все още не е приключила, а други са неоснователни или не са придружени с необходимите документи. Някои от жалбите са извън правомощията на КЗП и са препратени до други институции за предприемане на действия по компетентност. 

Общият брой на депозираните писмени жалби и сигнали в КЗП през 2014 г. е 17 903. На Националния телефон на потребителя 0700 111 22 и на регионалните линии са регистрирани над 15 000 обаждания. 86 % от тях касаят предоставянето на обществени услуги на гражданите – топлоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване, съобщителни услуги. В тези случаи на потребителите са дадени консултации за правната уредба на техния проблем и са информирани за съответния компетентен орган, към който следва да се обърнат. По сигналите за нарушения от правомощията на КЗП са предприети своевременни действия, нерядко и в деня на подаване на сигнала.

Експертите на Комисията напомнят, че последните промени в Закона за защита на потребителите дават възможност рекламациите да бъдат предявявани във всеки един обект на търговеца в страната, когато той има магазини в различни населени места. С промените още се даде право потребителите да поискат парите си обратно за стока, която до две години от закупуването й е била ремонтирана три пъти и прояви дефект за четвърти път. НДТ

 


Сходни връзки

БЛИЗО 18 ХИЛ. СА ЖАЛБИТЕ В КЗП ЗА 2014 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди