изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:04 EEST
ПРИЕМАТ НОМИНАЦИИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН ЙОВКОВ“    
КултураЗапочва приемането на номинации за Националната литературна награда „Йордан Йовков“, която ще бъде връчена по време на националните литературни празници, посветени на 135-годишнината от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков. Кулминация в честванията е връчването на учредена през 1970 г. от Община град Добрич награда.

Тя се присъжда на пет години на тържествена церемония, като с нея се удостояват автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Йордан Йовков и принос в националната литература.
Тази година наградата ще бъде връчена на 20 ноември в Добрич за десети пореден път. Това е естествен израз на почитта на добруджанци към големия творец и желание за стимулиране на съвременния литературен процес и културна среда, посочват от Общината.
Номинации могат да се правят до 31 август.
Съгласно Статута на Националната литературна награда „Йордан Йовков“, тя се присъжда приживе на български автори. Може да бъде съпътствана от Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Наградата и отличието се връчват  на пет години.
Целта на наградата е да стимулира авторите за създаване на високо художествена и философски осмислена белетристика, утвърждаваща хуманизма и високите нравствени и естетически ценности, характерни за Йовковото творчество, както и да популяризира творчеството и литературната дейност на последните носители на наградата и отличието.
Материален израз на НЛН „Йордан Йовков” са плакет, грамота и парична сума в размер на 2 000 лева. Материален израз на Отличието са плакет, грамота и парична сума в размер на 1 500 лева.
Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, Иван Сарандев, Йордан Дачев и Атанас Цонков. НДТ


 


Сходни връзки

ПРИЕМАТ НОМИНАЦИИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди