изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:41 EEST
Историческо: САЩ и ЕС отменят икономическите санкции срещу Иран    
По светаЕС и САЩ ще отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установи, че Техеран изпълнява своите ключови ангажименти. Това се казва в комюнике на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за резултатите от преговорите в Лозана.



„ЕС ще спре действието на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма, а САЩ ще прекратят действието на всички свързани с ядрената програма допълнителни икономически и финансови санкции едновременно с верифицирането на ключовите ядрени ангажименти на Иран пред МААЕ“, се казва в текста.

„Иран и световните сили положиха основите на бъдещия всеобхватен план за иранската ядрена програма”, заяви Могерини. „Достигнахме решение по ключовите параметри на съвместния бъдещ план за действие. Това решение е критично важно, то заложи основите на окончателния текст на съвместен всеобхватен план“, добави тя.

„Решението по иранската ядрена програма е намерено, Техеран е готов да започне работа над проекта за споразумение незабавно”, заяви по-рано иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Достигнато е споразумение Иран да намали броя на центрофугите за обогатяване на уран от сегашните 19 000 на 6000. Това част от ядрената сделката, която според ирански медии ще е с продължителност десет години, съобщава АФП.

Това ще включва и около 1000 центрофуги, които могат да произвеждат материал за генериране на енергия, но и за ядрени оръжия, в центъра „Фордо“ макар да бъдат използвани единствено за изследвания, според източник от иранската делегация на преговорите в Швейцария.

Освен това, ядреният обект в Натанз ще бъде единственият в Иран, където ще се обогатява уран. Това се казва в изявление за резултатите от преговорите между световните сили и Иран в Лозана.

„Тъй като Иран преследва целта за мирна ядрена програма, възможностите на Иран за обогатяване и акумулиране на ядрен материал ще бъдат ограничени и в страната няма да има други обекти, освен Натанз“, се казва в текста. В него се добавя, че заводът за обогатяване на удар във Фордо ще бъде преобразуван в технологически център. „Във Фордо няма да има ядрено делими материали. Фордо ще бъде преобразуван от обект за обогатяване в ядрен, физически и технологически център“, се добавя в изявлението.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Историческо: САЩ и ЕС отменят икономическите санкции срещу Иран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди